Naučnici: Evropu čekaju ekstremni vremenski uslovi

Naučnici: Evropu čekaju ekstremni vremenski uslovi 21.02.2018 18:05 | Agencije

Naučnici univerziteta Njukasl upozoravju da će vrijeme u Evropi postati još ekstremnije prenio je danas "Skaj njuz".

U video prilogu na sajtu "Skaj njuza" navodi se da naučnici sa univerziteta Njukasl prognoziraju da nas u narednim decenijama čeka veliki broj vrelih talasa, mnogo više suša, ali i velikih poplava.


Uz podsjećanje da se Pariz nedavno borio sa velikim poplavama, navedeno je da to neće biti jedini evropski grad koji će se naći pod vodom, te prognozira da bi čak 85 odsto gradova u Engleskoj do 2051. moglo da bude poplavljeno, kao što je to bio Pariz.

Poplave bi mogle da zahvate i London, ali najugroženiji u budućnosti je Dablin.

Istovremeno, kažu naučnici, Atina, Rim, Prag i Stokholm biće pogođeni toplotnim talasima.

Suše će pogoditi Lisabon, Madrid, a sve to moglo bi da se dogodi, navodi "Skaj njuz", zbog velikih klimatskih promjena, a ukoliko se nešto drastično ne promjeni, naučnici tvrde da bi neki evropski gradovi mogli da postanu neprepoznatljivi, a pojedini dijelovi Evrope mogli bi da ostanu bez osnovnih uslova za život.

Naučnici navode da ako smanjimo efekat gasova "staklene bašte", posebno ugljendioksida, možemo smanjiti njihov uticaj na život u budućnosti, ali da svakako moramo da se pripremimo za njihov uticaj i da pripremimo gradove da budu otporniji na poplave i suše.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica