Matel i Hasbro ruše Lego s trona

Agencije
Matel i Hasbro ruše Lego s trona

Vašington - Američke kompanije "Matel" i "Hasbro" pregovaraju o spajanju, čime bi nastao najveći svjetski proizvođač igračaka koji bi sa trona srušio danski "Lego".

"Hasbro", proizvođač popularnih igračaka i društvenih igara poput transformersa i monopola, pristupio je krajem prošle godine "Matelu", čiji je zaštitni znak lutka barbi, s prijedlogom za pripajanje, a razgovori i dalje traju. Ishod pregovora je, međutim, neizvjestan, a jedan pokušaj spajanja tih kompanija već je propao 1996. godine. Tada je "Matel" za "Hasbro" ponudio 52 milijarde dolara.

"Matel" je veći igrač na tržištu od "Hasbroa", ali u posljednjih nekoliko godina je izgubio udio na tržištu. "Hasbro" je povećao prodaju, pa je sada u zamahu. Ukoliko dođe do spajanja nastao bi najveći igrač na svjetskom tržištu igračaka. Tron je u prvom polugodištu 2015. preuzeo "Lego" od "Matela". "Lego" je u prvom polugodištu 2015. ostvario 2,1 milijardu dolara prihoda, "Matelovi" prihodi su iznosili 1,9 milijardi, a "Hasbro" je inkasirao 1,5 milijardi.

Procjena je da bi "Matel" i "Hasbro" zajedno držali oko 20 odsto svjetskog tržišta igračaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana