Kakve tajne kriju dubine Sjevernog mora?

Agencije
Kakve tajne kriju dubine Sjevernog mora?

Britanska Atlantida, velika praistorijska zemlja, locirana je između Škotske i južne Skandinavije i nju je progutalo more prije 7.500 godina. U jedinstvenoj operaciji, naučnici planiraju da potraže dokaze ljudske aktivnosti Britanske Atlantide u vrijeme kamenog doba.

Arheolozi se nadaju da će pronaći dokaze kremena, kao alata za proizvodnju, DNK biljaka i životinjskih vrsta koje su koristili davni stanovnici. Ovaj projekat košta nekoliko miliona funti, najveći je te vrste i vodiće do razvoja cijelog niza novih naučnih tehnika i mogućnosti.

Istraživanje britanske Atlantide prvi bi put moglo otkriti kulturu i životni stil desetina generacija praistorijskih Britanaca koji su onde živjeli 6.000 godina, sve dok nisu nestali pod talasima sredinom šestog vijeka prije nove ere.

Prošlim istraživačkim radom na južnom dijelu Sjevernog mora pronađena su pojedina korita rijeka i dolina nestale teritorije.

Suvo područje imena Dogerlend koje se protezalo od Škotske progutala je voda u periodu od 18.000 do 5.000 godine prije nove ere.

Ronioci naftne kompanije 2012. pronašli su tragove 'izgubljenog svijeta' s populacijom od desetak hiljada ljudi, koji su možda jednom bili samo srce Evrope.

Tim sačinjen od klimatologa, arheologa i geofizičara označio je tada zonu koristeći nove podatke kako bi ocrtali kompletno područje po kojem su jednom šetali mamuti. 'Izgubljenu zemlju' nazvali su Britanska Atlantida.

Naučnici vjeruju kako je za potapanje Britanske Atlantide kriv razoran cunami, a površina je bila znatno veća od mnogih zemalja današnje Evrope. Naučnici će s označenog područja uzimati uzorke i slati u laboratoriju, a za istraživanje će se služiti najmodernijom tehnologijom.

Otkrića bi mogla napraviti revoluciju u razumijevanju širenja poljoprivrede. Dosadašnji dokazi upućuju na to da je znanje o poljoprivredi brzo podstaklo promjene u ekonomskom i društvenom sektoru, međutim, pojedine analize Britanske Atlantide pokazuju da se poljoprivreda pojavila daleko prije navedenih promjena, što upućuje na to da nije uticala na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana