Činjenice o kosmosu koje će vas oduševiti

Agencije
Činjenice o kosmosu koje će vas oduševiti

U vrijeme kada nauka svakodnevno proširuje naše znanje o svemiru, češće dižemo pogled u noćno nebo.

Ogromna prostranstva svemira ne mogu se ni naslutiti iz naše perspektive. Ipak, neke činjenice o njemu mogu se shvatiti.

Evo nekih od najinteresantnijih:

1. Od razvoja poljoprivrede do svemirskog putovanja prošlo je 10.000 godina. Proći će četiri puta više vremena (40.000 godina) prije nego što se sonda "Vojadžer" približi drugom zvjezdanom sistemu.

2. Godina na Veneri traje kraće od dva dana na toj planeti.

3. U vidljivom dijelu svemira postoji oko 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvijezda.

4. Neutronske zvijezde se obrću oko svoje ose brzinom od 600 rotacija u sekundi, a pulsari 700.

5. U prostor između Zemlje i Mjeseca možete smjestiti sve planete u našem sistemu i opet biste imali slobodnog mjesta.

6. Boja kosmosa ima naziv "kosmička bijela kafa".

7. Magnetno polje oko magnetara tako je snažno, da kada biste njegovu energiju konvertovali u masu uz pomoć formule E=mc2 i smjestili u 1 kubni metar praznog prostora, imala bi masu od oko 500.000.000 kilograma.

8. Fotoni nemaju "osjećaj" za vrijeme. Zapravo, kada neki svijetlosni izvor, recimo zvijezda, emituje foton, iz njegove perspektive on u istom trenutku stiže do svoje destinacije, bez obzira na to koliko je udaljena. Samo materija u svemiru pada pod uticaj vremena, pa nekom posmatraču djeluje da je fotonu trebalo milijardu godina da od izvora dođe do svoje destinacije.

Unutar jezgra svake zvijezde, prije više miliona ili možda milijardi godina, atomi vodonika su spojeni i stvoreni su atomi helijuma. Energija koja je nastala iz tog beskonačnog broja reakcija, izbijala je na površinu zvijezde i fotoni su lansirani u vakuum svemira.

Oni su putovali galaksijom milionima "naših" godina, izbjegli bezbrojne prepreke i ušli u Zemljinu atmosferu. Zatim su putovali sve do vaše rožnjače, kroz zenicu i spustili se na mrežnjaču. Apsorbcija ovih fotona od strane štapićastih i kupastih ćelija u oku pokrenula je signal koji putuje do vašeg mozga i stvara nevjerovatnu kumulativnu sliku svijeta koji posmatrate. Ali to nije sve.

Svaki foton koji apsorbuje vaše oko je vaš i samo vaš, a iz perspektive svakog od tih fotona, proces od nuklearne fuzije u zvijezdi do apsorbcije u mrežnjači dogodio se u istom trenutku. Niko nikada neće vidjeti iste fotone kao vi. Svaki put kad pogledate noćno nebo, gledate fantastičnu jedinstvenu sliku, koja se više nikad neće ponoviti. Sve to je samo za vas, putnika na planeti koja se okreće oko Sunca u galaksiji koju zovemo Mliječnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana