Увеле руже српског фудбала

Иван Драгичевић
Увеле руже српског фудбала

Бањалука - Партизанов бисер из генерације 1996. Данило Пантић налази се на излазним вратима холандског Витесеа и након "бијега" из Хумске 1 већ на половини сезоне изгубио је мјесто у новом клубу, у којем игра на позајмици из Челзија.

Талентовани везни фудбалер је у "црно-бијелом" дресу одиграо само 18 утакмица, што је било довољно да га сад већ чувени менаџер Пини Захави прода "плавцима". Међутим, Челзи има чак 32 играча на позајмицама, од којих 90 одсто њих никада не добије прилику у првој екипе са "Стамфорд бриџа". Почетак Пантићеве интернационалне каријере подсјећа на раније одласке голобрадих младића који нису поштено ознојили дресове српских тимова. Вјероватно најбољи примјер за то је Пантићев саиграч из Партизанових млађих категорија Немања Радоњић. Партизан је напустио са 17 година, а фамозни Захави га је до Роме довео преко румунске академије фудбала коју је основао Георги Хаџи. За "вучицу" никад није заиграо, послат је на позајмицу у Емполи, али су се у медијима умјесто голова могле видјети само слике посрнулог талента из ноћног провода па су га чак и угледни италијански листови узели на зуб. Зимус се вратио у Србију и сада брани боје Чукаричког и иако има тек 20 година питање је да ли ће направити каријеру каква му се предвиђала. Слична прича је са најмлађим Звездиним дебитантом у историји Филипом Јанковићем, који је са "Маракане" отишао у Парму са 18 година за 350.000 евра. Убрзо је прослијеђен Катанији, а тренутно каријеру покушава да оживи у словеначким Домжалама.

Још од трансфера Синише Михајловића из Војводине у Црвену звезду није се дигла толика помпа око једног играча као што је био случај са Данијелом Алексићем. Дебитовао је са 16 година, убрзо постао капитен "старе даме" српског фудбала и омладинске репрезентације. Нови Сад је замијенио Ђеновом са 19 година, а на "Марасију" је одиграо само један меч. Сељкао се по позајмицама у Кротонеу, Гројтер Фирту, Сент Етјену гдје је играо за други тим, Арлу, Лехији из Гдањска, а тренутно је члан Сент Галена за који је одиграо 14 утакмица.

Ово су само неки од малих играча који се нису снашли у печалби, а сличних примјера има још много. Почевши од Милана Милановића, Уроша Ћосића, преко Срђана Мијаиловића, до повратника у српски фудбал Дејана Мелега и Марка Павловског. Питање је шта ће бити са Андријом Живковићем, чија је каријера озбиљно уздрмана послије новонастале ситуације и суспензије у Партизану, па је један од највећих талената остао без такмичарских утакмица до краја сезоне.

Настасић

Један од ријетких свијетлих примјера је Матија Настасић, који је напустио Партизан без иједног меча у првом тиму. Већ у Фјорентини је показао да се радио о штоперу свјетске класе, што су препознали челници Манчестер ситија. Послије неколико сезона на острву, преселио се у Шалке и прије повреде лигамената кољена био је незамјенљив у посљедњој линији "рудара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана