Brankica Mihajlović, odbojkašica Srbije za Glas Srpske: Ne razmišljamo o umoru, već o zlatu

Dušan Repija
Brankica Mihajlović, odbojkašica Srbije za Glas Srpske: Ne razmišljamo o umoru, već o zlatu

Nagoja - Jedna pobjeda dijeli odbojkašice Srbije do obezbjeđivanja druge medalje sa svjetskih prvenstava, a ukoliko se desi da slave u preostala dva meča vratiće se kući sa zlatnim medaljama oko vrata.

Odbojkašice Zorana Terzića imaće priliku da se osvete Holandiji za poraz u drugoj fazi, jer će za ulazak u finale Svjetskog prvenstva (petak) igrati protiv rivala koji ih je uz Japan jedini savladao na ovom prvenstvu. Ipak, kako izgledaju u dosadašnjem dijelu planetarnog šampionata, imaju pravo da vjeruju da će prvi put otići do samog kraja i evropskoj kruni pridodati svjetsku.

- Verujte, razmišljamo sam o zlatu. Da nije tako verovatno ne bismo stigle ni do polufinala, a kada smo već među četiri sigurno da imamo najveće moguće ambicije. Ne zavaravamo se da će biti lako, jer tako razmišljaju i naši konkurenti, ali mislim da imamo ono nešto što nas izdvaja od ostalih. Svesne smo da smo sjajna generacija, što uostalom govore i dosadašnji rezultati, pa bi svetsko zlato, bar za sada bila kruna našeg rada - rekla je za "Glas Srpske" jedna od najvećih Terzićevih uzdanica Brankica Mihajlović poslije pobjede nad Italijom 3:1 (25:21, 25:19, 23:25, 25:23) i osvajanja prvog mjesta u grupi G treće.

GLAS: Šta je to nešto što mislite da imate u odnosu na rivale?

MIHAJLOVIĆ: Srce. Mislim da delujemo kao zrela ekipa koja zna šta hoće, mnogo toga smo prošle zajedno i uvek dajemo sve od sebe jedna za drugu. Kada je tako onda smo vrlo opasne i mislim da je to naša najveća snaga, naravno uz kvalitet.

GLAS: Uspjele ste da se osvetite Japanu, da li će biti dodatne motivacije u svojevrsnom revanšu protiv Holanđanki?

MIHAJLOVIĆ: Sigurno ćemo imati motiv više jer ne bi bilo baš lepo da ponovo izgubimo od njih (smijeh). Šalu na stranu, kada igrate polufinale Svetskog prvenstva ne treba vam dodatna inspiracija, sve što želite je što sjajnija medalja. One su jaka selekcija, igraju odlično i sigurno će odlučivati nijanse. Moramo da budemo smirene, da ne gubimo glavu čak i ako budemo u zaostatku, baš kao što smo to uradile protiv Italije u četvrtom setu.

GLAS: Koliki faktor u završnici šampionata bi mogao da igra umor? Koncept prvenstva je takav da do polufinala reprezentacije odigraju po 11 utakmica u 17, 18 dana.

MIHAJLOVIĆ: Uh, sve je poprilično naporno, ali mislim da smo sačuvale snagu. Imale smo nešto lakšu prvu grupu, što nam je omogućilo da rasporedimo snagu. Čini mi se da smo odigrale i najmanje setova od svih učesnika. Mnogo iscrpljuju i putovanja. Teško je stalno menjati dvorane i privikavati se novim uslovima, ali kako nama tako i ostalima. Uvek kažem, završnicu ovakvog takmičenja igrate jednom ili dva puta u životu, nema nikakvih izgovora, opravdanja, ne smete da osećate umor, samo želju za pobedom.

GLAS: Na startu turnira upisale ste sedam pobjeda bez izgubljenog seta, pa ste doživjele dva poraza. Da li se poslije toga uvukla sumnja u sopstvene mogućnosti.

MIHAJLOVIĆ: Normalno je da ne možete dobiti sve mečeve. Nismo sumnjale u sebe, malo smo razgovarale, sabrale se i vratile na pravi put, nadam se zlatni.

U Japanu kao kod kuće

GLAS: Na svakom meču imate podršku navijača Japana, koji su naoružani zastavama i navijačkim rekvizitima Srbije. Ima li Vaše zasluge u tome, jer ćete početi treću klupsku sezonu na Dalekom istoku.

MIHAJLOVIĆ: Haha. Ne znam da li ima moje zasluge iako sam ovde na neki način domaćin i vođa naše ekspedicije. Mislim da je veza naša dva naroda dublja, jer uvek imamo podršku u Japanu i praktično se osećamo kao kod kuće. Lepo je kada ste hiljadama kilometara daleko, a opet imate podršku sa tribina.

Parovi polufinala

Srbija - Holandija - (petak, 6.40 časova)

Kina - Italija - (petak, 9.10 časova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana