Vjetrenjače iz Kotor Varoša

Duško KEREZOVIĆ
Vjetrenjače iz Kotor Varoša

PRIJE deset godina Kotorvarošanin Nenad Tešić je počeo sa sinovima Miroslavom i Draganom da razrađuje ideju o izradi vjetrenjača.

Nakon mnogo truda i uloženog novca formirano je preduzeće "Turbina IPD d.o.o." u Kotor Varošu čija je osnovna djelatnost projektovanje, i eksperimentalni razvoj u tehničkim i tehnološkim naukama. Trenutno preduzeće sa 14 radnika i spoljnih saradnika radi za njemačku kompaniju "Comvel GmbH" koja finansira istraživanja i sve investicije koje se realizuju.

- Naš glavni cilj je razvoj novog tipa vjetroturbina i priprema ovog proizvoda za masovnu proizvodnju - kaže direktor "Turbina IPD d.o.o." Miroslav Tešić.

Obavljena ispitivanja nekoliko prototipova u improvizovanim vazdušnim tunelima i istraživačkom centru na platou planine Vlašić, gdje ima najviše vjetra, dala su, priča Tešić, zadovoljavajuće rezultate, pa se pristupilo projektovanju i dimenzioniranju turbina, generatora i popratne opreme.

Preduzeće "Turbina IPD" posjeduje najmoderniju opremu za mjerenja i testiranja u ovoj oblasti tehnoloških ispitivanja. Radi se po modernim evropskim standardima sa savremenom računarskom i ostalom opremom, pa se očekuje da će prototip vjetroturbine biti završen i ispitan za oko dva mjeseca, čime će biti završena kompletna studija i dokumentacija za finalni proizvod.

S obzirom na skupu infrastrukturu i dovod električne energije na planinske i brdske vrhove, u preduzeću "Turbina" ističu da će novi proizvod imati veliki uspjeh na svjetskom tržištu.

- Vjetrenjače su idealne za planinske predjele, za potrebe telekomunikacionih predajnika, malih farmi, baznih stanica, kuća i naselja, gdje ima vjetra i to baš promjenjivog smjera. Prioritetni plan preduzeća za naredni period je pokretanje proizvodnje vjetrenjača u Republici Srpskoj i BiH, te prodaja licenci i patentnih prava za ovu tehnologiju u čitavom svijetu - veli Tešić.

Nova vjetrenjača sa vertikalnom osom je jedinstven proizvod u svijetu. Ove vjetrenjače imaju niz prednosti u odnosu na postojeće sa propelerima, jer koriste vjetar bez obzira sa koje strane duva, ne stvaraju buku i vibracije pri svome radu, ne tjeraju ptice, izrađuju se od lako dostupnih i jeftinih materijala, podnose velike brzine vjetra bez ikakvih oštećenja, mogu se ugrađivati na telekomunikacione i druge predajnike, te lako se uklapaju u okolinu i urbane zone.

Zastupnici za patentna prava su "Stenger Vatcke Ring" iz Dizeldorfa, tako da je bezbjednost tehnologije od neovlašćenog kopiranja zagarantovana. Kupci su zainteresovani za proizvod i licencu, samo se čeka na tehnički završetak finalnog proizvoda. Za vjetrenjaču sa vertikalnom osom je preko nekoliko prototipova dokazan princip rada i njene prednosti u odnosu na postojeće vjetroturbine.

Pored vjetrenjača, u toku je ispitivanje novih vrsta elektromotora koji će se u bliskoj budućnosti koristiti u automobilskoj industriji. Prilikom testiranja prototipa elektromotora na jednom akumulatoru postignuto je više od 10.000 obrtaja u minutu, što je značajan rezultat. U izradi su još dva prototipa. Nakon testiranja sa rezultatima će biti upoznata javnost i objavljena licenca. Ovi motori troše manje energije i nečujni su u svome radu.

U preduzeću "Turbina IPD" planiraju pripremu prototipa dizajnerske vjetroturbine od specijalnog stakla, koja će, pored proizvodnje električne energije, služiti i kao ukras. Kao poseban hit najavljuju u ovoj godini projekat ulične svjetiljke koja se napaja samo iz alternativnih izvora energije i ističu da se ovaj proizvod, koji mogu napraviti, traži u bogatim zemljama.

Za novi tip vjetrenjača preduzeće "Turbina IPD" je osvojilo na sajmovima šest zlatnih medalja. Na takmičenju Svjetske banke "Vestern Balkan Developmnt Marketplace 2006" osvojena je nagrada od 35.000 dolara koja je uložena u ovaj projekat, što je doprinijelo definisanju gotovih proizvoda koji su zanimljivi za svjetsko tržište.

- Za naš projekat smo imali podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH koja je bila simbolična, ali značajna. Sarađujemo uspješno sa mnogo kolektiva i pojedinaca, od kojih dobijamo podršku u poslu koji dolazi u budućnosti - alternativnim izvorima energije, govori Tešić, direktor preduzeća "Turbina IPD".

Tešić je najmlađi član Upravnog odbora Saveza inovatora Republike Srpske i trenutno je u fazi drugog kruga takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Srbije. On smatra da nadležne institucije u narednom periodu moraju više da podrže razvojne ideje i zapošljavanje

O Tešiću pisali i Česi

Miroslav Tešić mladim ljudima poručuje da ulažu u znanje i ideje, da nikada ne odustaju od svojih ideja koje su realne, koje žele da ostvare, jer znanje niko ne može oduzeti.

- Sa znanjem jedino možemo ravnopravno konkurisati na svjetskom tržištu i tražiti bolju budućnost - istakao je Tešić.

O njegovim vjetrenjačama se čulo i o njima su pisali i Česi u Internet časopisu "Transicion onile. "

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana