10 velikih izazova čovječanstva do 2050. godine

10 velikih izazova čovječanstva do 2050. godine 16.07.2017 11:17 | Agencije

Koji veliki izazovi očekuju čovječanstvo u budućnosti? Šta će biti glavni svjetski problemi za 30 godina?

Nemoguće je tačno predvidjeti, ali bismo to mogli da naslutimo na osnovu sadašnjih nagovještaja trendova i pravac u kojima se nauka i tehnologija danas razvijaju.

A ovo su samo neka od potencijalnih pitanja sutrašnjice, piše BBC.

1. Genetske modifikacije ljudi

Etičke rasprave na ovu temu počele su prošle godine u vezi sa novom tehnologijom "Crisp", koja se zasniva na preuređivanju ćelija DNK. Njen zamišljeni cilj je izmjena DNK u cilju lečenja bolesti kao što je rak.

Iako ovo bar malo zvuči razumno i humano, opravdano se postavlja etičko pitanje "Šta ako neko odluči da ovakve metode upotrebi za ostvarenje nekih "mračnih namjera"?.

2. Starost populacije veća nego ikada ranije

U budućnosti se nećemo "boriti" samo sa porastom populacije već i sa dužim životnim vijekom. Naučnici predviđaju da će, do 2100. godine, broj stogodišnjaka na svijetu porasti sa sadašnjih 500.000 hiljada na 26 miliona. A takvim ljudima je potrebna medicinska i svaka druga njega.

3. Izgubljeni gradovi

Podizanje nivoa mora postepeno će dovesti do toga da neki gradovi ili njihovi dijelovi polako počnu da nestaju. Kao posljedica klimatskih promjena, poplave će postati sve učestalije, a globalna promjena klime će uticati i na način izgradnje objekata budućnosti.

Klimatske izbjeglice će postati svakodnevica, što infrastrukturu, usluge ali i kompletne ekonomije držva može dovesti do granice pucnja.

4. Evolucija društvenih medija

Svijet bez privatnosti skoro da već imamo, i to je jedan od problema koji nam je poznat. Tu je i problem sajbernasilja. Postavlja se pitanje kako će i sa kolikom efikasnošću zakonodavci i bezbjednosne službe, pa i same internet kompanije, doprineti stvaranju bezbjednijeg okruženja.

Neke stvari su još nepredvidive. Kada su se društvene mreže pojavile, optimisti su govorili da će svi problemi biti brzo riješeni. Fejsbuk ima tek 13 godina, a šta li će tek biti za 30...

5. Nove geopolitičke tenzije

Pitanje globalne bezbjednosti i stabilnosti svijeta je veoma kompleksno. Sjeverna Koreja, stotine hiljada izbjeglica, porast nacionalizma i jačanje populizma, hakeri, nuklearni projektili, opasne tehnologije... sve ovo jasno ukazuje zašto je postojanje dobre diplomatije od vitalnog značaja.

6. Budućnost automobila

Uprkos očakivanom razvoju novih prevoznih sredstava, automobil ne ide nigde. Šta više, u narednim decenijama biće ih sve više na putevima. Gotovo je izvjesno da će se među njima, u bliskoj budućnosti, naći automobili bez vozača.

Sa druge strane, zemlje kao što je Kina, koje se naglo i ubrzano razvijaju i kojima jača srednja klasa, trebao bi da stvore sve infrastrukturne preduslove, kao i one za efikasnu borbu protiv porasta zagađnja.

7. Nestanak resursa

Nove tehnologije zahtijevaju savremene materijale, koje često sadrže rijetke metale. To postavlja pitanje njihove dugovječnosti. Pretpostavlja se da će kineski rudnici, u kojima se nalazi 90 odsto rijetkih materijala na Zemlji, biti iscrpljeni u naredne dvije decenije.

8. Naseljavanje drugih svijetova

Putovanje u svemir odavno je stvarnost astronauta, a od skoro i bogatih pojedinaca. Pitanje je da li će ikada postati dostupnije široj populaciji, pogotovo ako ili kada čovječanstvo počne da plaća cijenu promjena koje će nastati.

9. Jača mentalna snaga

Već koristimo određene stimulanse, kao što je kafa, u ovu svrhu. Farmaceutski proizvodi ili tehnološki implanti koji nam pomažu da budemo fokusirani, brže mislimo i koristimo mozak iznad normalnih ljudskih mogućnosti su nešto na čemu se već radi u laboratorijama širom svijeta.

I ovi stimulansi budućnosti otvaraju niz etičkih, pravnih, ekonomskih i socijalnih pitanja.

10. Uticaj vještačke inteligenicija na naš život

Može li vještačka inteligenicija jednoga dana da postane moćnija od ljudske? Činjenica je da je sve prisutnija oko nas, ali i ona nas tjera na razmišljanje o etičkim i socijalnim implikacijama.

AI će pomjeniti način na koji čovjek danas živi, a nije nemoguće ni da će se neke buduće forme vještačke inteligencije otrgnuti kontroli...© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica