ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Glas Krajine list narodnih radikala

Mr Bojan Stojnić
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Glas Krajine list narodnih radikala

"Glas Krajine" je organ Narodne radikalne stranke za Bosansku Krajinu. Počeo je da izlazi 6. januara 1925. u Banjaluci. Vlasnik i uređivač lista bio je Redakcioni odbor sa Kostom Majkićem i Dragutinom Dimovićem na čelu, a odgovorni urednik Dušan Sabljić.

Programski se list zalagao "za održanje onog stanja i onog državnog uređenja, koje je u našem Vidovdanskom Ustavu obuhvaćeno". Drugim riječima, list je bio "za centralno uređenje Države s jednom Vladom, jednim parlamentom i jednom vojskom, ostavljajući narodu široku samoupravu u opštini, srezu i oblasti, da se kroz te lokalne institucije uputi i osposobi za poslove koji ga čekaju u parlamentu i Državi". Na Srbe, Hrvate i Slovence list je gledao kao na "jedan narod i po jeziku i po govoru, mada s raznim plemenskim obeležjem, a mada nas, zlom istorijskom sudbinom, dele i vera i verski običaji".

Kao izborni radikalski list, "Glas Krajine" je u svakom broju na uvodnom mjestu donosio sliku Nikole Pašića i pozivao narod da glasa za ovu stranku. List je oštro pisao protiv Hrvatske republikanske seljačke stranke (HRSS) i njenog vođe Stjepana Radića, zemljoradnika, dr Branka Čubrilovića, Mehmeda Spahe i Antona Korošeca. Oštru polemiku vodio je sa disidentskom radikalskom grupom dr Tode Lazarevića i njihovim glasilom "Budućnost Krajine". Sadržaj lista je u potpunosti stranačko-politički.

Štampan je ćirilicom na folio formatu u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci. Izlazio je dva puta nedjeljno (utorkom i petkom). Prestao je izlaziti 12. februara 1925. Ukupno je izašlo deset brojeva.

"Budućnost Krajine"

List je pokrenula disidentska radikalska grupa dr Tode Lazarevića, advokata iz Banjaluke i bivšeg sudije i narodnog poslanika, koji je bio i vlasnik lista. List je uređivao Redakcioni odbor. Odgovorni urednik bio je Pantelija Mrđa.

Cilj mu je bio da pomaže kandidatsku listu dr Tode Lazarevića na izborima 1925, "da je brani i da se za nju bori. Program ljudi oko ove kandidatske liste program je i našega lista", kaže se u uvodniku prvog broja pod naslovom "Naš list".

"Budućnost Krajine" je izlazila u Prijedoru od 24. januara do 2. februara 1925. Izašla su samo dva broja u toku izbora. List je štampan ćirilicom, na folio formatu (2°), u zagrebačkoj "Tipografiji".

"Bosanac"

"Bosanac" je bio "radikalni list", kako je to stajalo u podnaslovu, odnosno organ Narodne radikalne stranke. Vlasnik lista bio je Izdavački odbor, a odgovorni urednik S. Opujić. List je počeo izlaziti 20. marta 1925. u Derventi.

U uvodniku prvog broja, pod naslovom "Na mesto programa", kaže se: "Mislimo da nije potrebno izlagati program našeg lista. Program Narodne Radikalne stranke, biće i program Bosanca... Bratstvo i jednakost, poklik je Radikalne Stranke, i svima onima kojima su ove reči drage, mesto je u njoj. "Bosanac", kao glasilo radikala, držaće se čvrsto programa radikalne stranke, i prema tome, neustrašivo će se boriti za izvršenje njenog programa, i za očuvanje naše zemlje", kaže se na kraju uvodnika. List je bio namijenjen "uglavnom seoskom svetu, te je prema tome vrlo podesan za oglase naših trgovaca".

Izlazio je tri puta mjesečno. Štampan je ćirilicom i latinicom, na četiri strane, u Štampariji "Tucović" u Beogradu. Prestao je izlaziti 30. novembra 1925, nakon 22. broja.

"Jedinstvo"

"Jedinstvo" je političko-informativni list "bez određene partijske boje". Vlasnik, izdavač i urednik lista bio je Uroš Jovanović. List je štampan ćirilicom i latinicom, na četiri stranice folio formata, u banjalučkoj Štampariji "Glas Krajine". Izlazio je neredovno od 1925. do 1926. Svaki broj paginiran je zasebno.

"Sloga"

"Sloga" je list za politiku i pouku i organ Narodne radikalne stranke Bihaćke oblasti. U početku je izdavač lista bio Boško N. Zeljković, a od broja 4 (1926) Jovo Babić, dr Simo Ilišević i dr Pajo Timotijević. List je počeo da izlazi 26. novembra 1925. u Bosanskoj Krupi, a uređivao ga je Boško N. Zeljković.

"Sloga" je štampana ćirilicom, na folio formatu, u beogradskoj štampariji "Narodna samouprava". List je izlazio jedanput mjesečno. Svaki broj paginiran je zasebno, obično po četiri strane. List je nakon devetog broja prestao izlaziti u julu 1926.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana