Ustavni sud BiH: Tajno prikupljanje podataka neustavno

V. K.
Ustavni sud BiH: Tajno prikupljanje podataka neustavno

Sarajevo - Ustavni sud BiH prihvatio je juče zahtjev zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto iz HDZ-a BiH za ocjenu ustavnosti i utvrdio da odredbe člana Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, koje se dijelom odnose na načine tajnog prikupljanja informacija, nisu u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

- Dio tih aktivnosti je ocijenjen kao neustavan zbog izostanka sudske kontrole. Parlamentu BiH dat je rok da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja sudske odluke uskladi te odredbe sa odredbama Ustava BiH i Evropskom konvencijom - kazali su u Ustavnom sudu.

Sudije su djelimično prihvatile i zahtjev Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH i utvrdio da neke od njih nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Na jučerašnjoj sjednici utvrđeno je i da dio člana u Zakonu o izvršnom postupku RS nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Narodnoj skupštini RS naloženo je da najkasnije za šest mjeseci od objave odluke u "Službenom glasniku BiH" usaglasi taj član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana