Spremaju tužbu zbog likvidacije teroriste?

Goran Maunaga
Spremaju tužbu zbog likvidacije teroriste?

Sarajevo - Udruženje Bošnjačka nacionalna fondacija priprema tužbu protiv RS i MUP-a RS zbog ubistva Nerdina Ibrića koji je 27. aprila izvršio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

U terorističkom napadu je ubijen policajac Dragan Đurić iz Zvornika, a ranjena dvojica njegovih kolega. U razmjeni vatre koja je uslijedila ubijen je i napadač Ibrić.

"Glas Srpske" saznaje da su plan za podizanje tužbe skovali bošnjački publicista Fatmir Alispahić i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović, a da će je zvanično podnijeti Ibrićeva porodica.

- U pripremi terena za podizanje tužbe angažovano je nekoliko medija u FBiH koji zastupaju radikalne stavove, a to se posebno odnosi na internet portale. Putem njih se plasiraju informacije da je Ibrić žrtva, a ne terorista jer je ubijeni policajac Đurić navodno učestvovao u ubistvu njegovog oca, da ga je prvi napao i vrijeđao i da je on pucao u samoodbrani. Jedan novinar već je kontaktirao Ibrićevog brata Nermina koji živi u Švajcarskoj i koji se saglasio s tim da tužba bude ponesena - kazao je "Glasu Srpske" sagovornik iz bezbjednosnih službi koje znaju za plan za podizanje tužbe.

Poznato je i ime novinara i kuće za koju radi, a kontakt sa Nerminom Ibrićem ostvario je putem veb administratora jedne grupe na "Fejsbuku".

- Selam dragi administratore, treba mi tvoja pomoć, moraš mi pomoći da dođem do Nermina Ibrića, brata rahmetli Nerdina, koji živi u Švajcarskoj. Treba mi njegov broj ili broj nekog od prijatelja ili familije ko me može povezati sa Nerminom. Informacije koje imamo debelo idu u korist Bošnjacima u Zvorniku i Nerdinove porodice - naveo je on u poruci.

Riječ je o informacijama koje bi trebalo da budu iskorišćene kao dokazi prilikom podnošenja tužbe, a koje su objavili islamistički portal "Vijesti umeta" i još neki portali pod naslovom "Prava istina o Nerdinovom napadu na policiju u Zvorniku".

- Nerdin je parkirao svoje auto kod Policijske stanice i htio je da ide u opštinu. Policajac mu je rekao da se ne može tu parkirati i pri tom ga vrijeđao i psovao mu majku. Nerdin i on su se dobro znali. Nerdin je bio lovac i u autu je imao lovačku pušku i municiju. U afektu je ušao u Policijsku stanicu i počeo da psuje četničku majku (nije govorio "Alahu ekber") i uradio šta je uradio - navedeno je u tom tekstu.

Na kontakt telefon Bošnjačke nacionalne fondacije juče se javio muškarac koji je rekao da je to pogrešan broj. Hadžiomerović se javio na telefon i rekao da ga nazovemo kasnije, ali poslije toga nije odgovarao na pozive.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da nema dileme da je u Zvorniku izvršen teroristički napad i da će o tužbi govoriti kada ona bude podnesena.

"Ibrićevo pismo"

S ciljem pravdanja Nerdina Ibrića pojedini islamistički portali objavili su "Ibrićevo pismo iz dženeta (raja)" u kome se njegov teroristički čin opravdava strahom od nove Srebrenice.

- To mora prvo shvatiti ubica mog oca Dragan Đurić i svi ostali teroristi genocidaši. Sad svi znaju da ja nisam terorista. Ja sam gazija i šehid za one ponosite Bošnjake koji znaju razlikovati pravdu od krivde. Hvala i onima koji na državni "dan žalosti" teroristu četnika ne žališe nego moje ime u lijepom spomenuše - stoji u "Ibrićevom pozdravu iz dženeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana