Спремају тужбу због ликвидације терористе?

Горан Маунага
Спремају тужбу због ликвидације терористе?

Сарајево - Удружење Бошњачка национална фондација припрема тужбу против РС и МУП-а РС због убиства Нердина Ибрића који је 27. априла извршио терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику.

У терористичком нападу је убијен полицајац Драган Ђурић из Зворника, а рањена двојица његових колега. У размјени ватре која је услиједила убијен је и нападач Ибрић.

"Глас Српске" сазнаје да су план за подизање тужбе сковали бошњачки публициста Фатмир Алиспахић и шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић, а да ће је званично поднијети Ибрићева породица.

- У припреми терена за подизање тужбе ангажовано је неколико медија у ФБиХ који заступају радикалне ставове, а то се посебно односи на интернет портале. Путем њих се пласирају информације да је Ибрић жртва, а не терориста јер је убијени полицајац Ђурић наводно учествовао у убиству његовог оца, да га је први напао и вријеђао и да је он пуцао у самоодбрани. Један новинар већ је контактирао Ибрићевог брата Нермина који живи у Швајцарској и који се сагласио с тим да тужба буде понесена - казао је "Гласу Српске" саговорник из безбједносних служби које знају за план за подизање тужбе.

Познато је и име новинара и куће за коју ради, а контакт са Нермином Ибрићем остварио је путем веб администратора једне групе на "Фејсбуку".

- Селам драги администраторе, треба ми твоја помоћ, мораш ми помоћи да дођем до Нермина Ибрића, брата рахметли Нердина, који живи у Швајцарској. Треба ми његов број или број неког од пријатеља или фамилије ко ме може повезати са Нермином. Информације које имамо дебело иду у корист Бошњацима у Зворнику и Нердинове породице - навео је он у поруци.

Ријеч је о информацијама које би требало да буду искоришћене као докази приликом подношења тужбе, а које су објавили исламистички портал "Вијести умета" и још неки портали под насловом "Права истина о Нердиновом нападу на полицију у Зворнику".

- Нердин је паркирао своје ауто код Полицијске станице и хтио је да иде у општину. Полицајац му је рекао да се не може ту паркирати и при том га вријеђао и псовао му мајку. Нердин и он су се добро знали. Нердин је био ловац и у ауту је имао ловачку пушку и муницију. У афекту је ушао у Полицијску станицу и почео да псује четничку мајку (није говорио "Алаху екбер") и урадио шта је урадио - наведено је у том тексту.

На контакт телефон Бошњачке националне фондације јуче се јавио мушкарац који је рекао да је то погрешан број. Хаџиомеровић се јавио на телефон и рекао да га назовемо касније, али послије тога није одговарао на позиве.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач каже да нема дилеме да је у Зворнику извршен терористички напад и да ће о тужби говорити када она буде поднесена.

"Ибрићево писмо"

С циљем правдања Нердина Ибрића поједини исламистички портали објавили су "Ибрићево писмо из џенета (раја)" у коме се његов терористички чин оправдава страхом од нове Сребренице.

- То мора прво схватити убица мог оца Драган Ђурић и сви остали терористи геноцидаши. Сад сви знају да ја нисам терориста. Ја сам газија и шехид за оне поносите Бошњаке који знају разликовати правду од кривде. Хвала и онима који на државни "дан жалости" терористу четника не жалише него моје име у лијепом споменуше - стоји у "Ибрићевом поздраву из џенета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана