Salihović odgovoran za otezanje istrage

Željka Domazet
Salihović odgovoran za otezanje istrage

Sarajevo - Za dugogodišnje "ležanje" predmeta protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića odgovorno je Tužilaštvo BiH u cjelini jer je očigledno da u toj instituciji nema volje da taj slučaj bude riješen, a najveća pojedinačna odgovornost je na glavnom tužiocu Goranu Salihoviću.

Istakli su članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz RS i pravni eksperti komentarišući navode bivšeg tužioca Dragana Čorlije koji je u intervjuu "Glasu Srpske" kazao da Salihović nije želio da se radi na predmetu protiv Dudakovića i da to od njega nikada nije ni tražio. Salihović je u avgustu prošle godine smijenio Čorliju sa pozicije svog zamjenika i rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH tvrdeći da četiri godine nije ništa uradio u predmetu protiv Dudakovića, koji je osumnjičen za zločine nad Srbima.

Pravni ekspert Krstan Simić kaže da je Tužilaštvo moralo donijeti tužilačku odluku, jer je prijava protiv Dudakovića podnesena još 2006. godine.

- Prošlo je gotovo deset godina i nema nikakvog opravdanja što Tužilaštvo nije podiglo optužnicu ili odbacilo predmet. Jednostavno rečeno do sada je moralo donijeti odluku - rekao je Simić.

Podsjetio je da je i kao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH kritikovao rad Tužilaštva i upozoravao da je dužno da radi na predmetima poput ovog, jer imaju snažne implikacije i refleksije na političke i društvene odnose. ...

 

Opširnije pročitajte u štampaniom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana