СНСД има 41,7 одсто, СДС 21,6 одсто опредијељених

Дарко Гавриловић
СНСД има 41,7 одсто, СДС 21,6 одсто опредијељених

Бањалука - Највише гласова опредијељених бирача на парламентарним изборима у Републици Српској, уколико би они били одржани идуће недјеље, добио би Савез независних социјалдемократа (СНСД) за који би гласало 41,7 одсто и Српска демократска странка (СДС) за коју би гласало 21,6 одсто.

Показали су то резултати истраживања јавног мњења које је за “Глас Српске” урадила агенција “Ипсос Стратеџик маркетинг”. Истраживање је обављено у периоду од 16. до 21. маја ове године.

Од 46 одсто опредијељених бирача њих 7,1 одсто би гласало за ПДП. ДНС би добио 6,6 одсто, ДП 4,5 процената, а СП 4,4 одсто гласова опредијељених бирача.

За СРС РС би гласало 3,9 одсто, СРС “Др Војислав Шешељ” 3,3 одсто, НСП 2,9 одсто, СДП 1,9 одсто, а за остале политичке партије 2,1 одсто опредијељених становника.

Резултати истраживања су показали да велики број грађана не би изашао на изборе и да значајан број не зна за кога би гласали.

Да не би изашли на изборе изјаснило се 24 одсто становника РС, 22 одсто је неодлучних, а осам одсто је одбило да одговори којој странци би указали повјерење.

Због тренутно малог броја опредијељених бирача који чини тек 46 одсто популације са правом гласа рејтинзи странака се могу знатно измијенити како се вријеме избора буде приближавало.

Неопредијељени гласачи (22 одсто) ће вјероватно изаћи на изборе, али тренутно не знају за кога ће гласати и то гласачко тијело може знатно утицати на промјене рејтинга политичких партија.

Посљедње истраживање показује да је дошло и до промјена расположења у бирачком тијелу у односу на резултате испитивања јавног мњења које је за “Глас Српске” у новембру прошле године такође обавио “Ипсос Стратеџик маркетинг”.

Подршка опредијељених грађана СНСД-у пала је за 13,3 одсто, док највећи раст подршке имају ДНС и СДС за које би гласало по 2,6 одсто више бирача него у новембру прошле године.

Рејтинг СРС “Др Војислав Шешељ” порастао је за 2,3 одсто. СРС РС и НСП за по 1,9 одсто. За око пола процента подршка је порасла и ДП-у и СП-у, а за један одсто ПДП-у. За 1,1 проценат пала је подршка СДП-у.

Резултати истраживања показују да су међу опредијељеним бирачима грађани који би гласали за СДС и СНСД најсигурнији у свој избор. У свој избор сигурно је 80 одсто гласача СДС-а и 79 одсто грађана који би гласали за СНСД.

У свој тренутни избор странке сигурно је и 74 одсто грађана који би гласали за ДНС, те 68 одсто оних чији је избор ПДП.

У укупној популацији свих гласача, а не само опредијељених, СНСД би добио подршку 19 одсто, а други је СДС са десет одсто подршке.

У укупној популацији по три процента гласова добили би ДНС и ПДП, а по два одсто ДП, СП, СРС РС и СРС “Др Војислав Шешељ”.

Када је ријеч о укупној популацији за четири одсто је дошло до повећања оних који су се изјаснили да неће гласати, а број неодлучних је такође смањен за четири процента.

Без подршке

Три странке које су приликом истраживања понуђене грађанима као опције за које би евентуално гласали нису достигле ниједан одсто подршке укупне популације РС.

У питању су Народна демократска странка, Српска напредна странка и Странка демократске акције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана