СНСД, ДНС и СП потврдили коалицију

Ж. Домазет, В. Кулага
СНСД, ДНС и СП потврдили коалицију

Брчко, Сарајево - СНСД, ДНС и СП формираће нову власт у Српској, договорили су се у уторак предсједници тих партија Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић на састанку у Брчком.

На састанку је усаглашен коалициони споразум између те три странке о политичкој сарадњи и формирању власти на нивоу РС и БиХ, који ће бити потписан након што буду објављени коначни резултати општих избора.

Коалициони споразум

Додик је изјавио да су разговори генерисани на принципу да странке из Српске имају већину, али и додао да су отворени и за друге могућности.

- Могу и дефинитивно да потврдим да СНСД, ДНС и СП имају 42 посланика и више и да апсолутно имају већину у Народној скупштини РС и могу формирати нову владу. Договорено је да органи партија овај договор потврде и да након тога, када буду проглашени званични резултати избора, на основу одлука страначких органа потпишемо званични коалициони споразум - рекао је Додик.

Он је навео да су на споразуму дуго радиле групе стручњака из све три странке, те да су у њему усаглашене политике о важним питањима - од инфраструктуре до развоја односа у окружењу и европских интеграција. Додик је нагласио да је ријеч о квалитетном договору, а да ће о именима у структури власти бити ријечи након коначне потврде изборних резултата, али да су рјешења за Народну скупштину и Владу већ усаглашена.

- Први пут се ова коалиција договорила о формирању предсједничког колегијума коалиције, који ће се састајати једном седмично и расправљати о свим важним питањима и давати политичке смјернице и одговоре на изазове пред органима власти - казао је Додик.

Павић је изјавио да су усаглашене политике и да је на тој бази договорена коалиција три странке.

- Усагласили смо политике за развој РС и БиХ и начин изградње односа унутар Српске и са окружењем - рекао је Павић.

Он је казао да су у већину од 42 посланика урачунати и СРС и НС, који су коалициони партнери ДНС-а.

- Најважније је да буду прекинуте спекулације и нагађања и да бабе врачаре више немају утицаја на формирање власти, јер је ово озбиљна политика - оцијенио је Павић.

Ђокић, којем је СДС понудио мјесто мандатара уколико се придружи опозицији, рекао је да је остављена могућност да се и друге странке прикључе овој коалицији.

 

Опширние о овој теми прочитајтајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана