SBB još odmjerava, SDA za koaliciju

Željka Domazet
SBB još odmjerava, SDA za koaliciju

Sarajevo - SBB BiH još nije prelomio da li će poslije hapšenja lidera te stranke Fahrudina Radončića, koje su ocijenili politički montiranim procesom, ostati u koaliciji sa SDA, dok u toj partiji vjeruju da će saradnja biti nastavljena.

U ostalim strankama koje su dio većine u FBiH i na nivou BiH kažu da je nezahvalno bilo šta prognozirati ističući da je situacija veoma kompleksna i sve komplikovanija i da se posljedice već osjećaju.

Partnerstvo SDA i SBB-a uzdrmano je hapšenjem Radončića, a situacija je dodatno zakomplikovana nakon što je Tužilaštvo BiH prezentovalo transkripte presretnutih razgovora i poruka koje otkrivaju da je lider SBB-a planirao da optuži predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za ubistvo jednog od najpoznatijih sarajevskih kriminalaca Ramiza Delalića Ćele i pomoćnika direktora nekadašnje bošnjačke tajne službe AID Nedžada Ugljena. Radončić, koji je uhapšen u ponedjeljak zbog sumnje da je ometao pravosuđe u procesu koji se na Kosovu vodi protiv narko-bosa Nasera Keljmendija, smatrao je da klan koji je okrenut protiv njega čine Izetbegović, Mehmedagić, nekadašnji istaknuti član SDA Senad Šahimpašić Šaja i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, a da je na njegovom čelu glavni tužilac Goran Salihović. Pod istim optužbama ranije su uhapšeni funkcioneri njegove stranke Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman. Trojka se nalazi u pritvoru, a svima je na teret stavljeno da su prijetili bivšoj Delalićevoj djevojci Azri Sarić tražeći od nje da promijeni iskaz tokom svjedočenja na suđenju Keljmendiju za ubistvo Delalića i organizovani kriminal i da ne pominje Radončića i Keljmendija. Radončiću je na teret stavljeno i da je izlobirao imenovanje Nermine Hadžijahić za ambasadora BiH u Sloveniji u zamjenu za uticaj na pravosuđe njenog supruga Zijada koji je zaposlen u Ambasadi SAD u BiH.

Predsjedništvo SBB-a je u četvrtak održalo vanrednu sjednicu, ali se nije izjasnilo o sudbini koalicije sa SDA, a ni dan kasnije odluka nije bila na pomolu.

- Još nismo donijeli odluku o tome da li ćemo ostati u koaliciji ili ne. Sve opcije su još otvorene - rekao je u petak "Glasu Srpske" potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić.

Potpredsjednik SDA Safet Softić kaže da je SBB u teškoj situaciji.

- SBB hirurški precizno mjeri svaki svoj pokret i potez. Naše opredjeljenje je da koalicija opstane, ali to je u ovom trenutku do SBB-a - istakao je Softić.

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak kaže da je nezahvalno prognozirati moguće poteze SBB-a.

- Već se osjete posljedice narušenih odnosa i to vidimo u Parlamentu FBiH. Želim vjerovati da će koalicija opstati mada je situacija prilično složena - rekao je Čolak i dodao da bi stvari mogle biti jasnije do sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazane 3. februara.

Dautbašić u bolnici

U Kliničko-univerzitetskom centru Sarajevo kazali su u petak da se Bakir Dautbašić, koji je u četvrtak uveče prebačen u tu ustanovu iz pritvora zbog zdravstvenih problema, još nalazi na pretragama. Nisu željeli da otkrivaju detalje, a prema nezvaničnim informacijama, Dautbašić ima problema sa visokim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana