RS nije radila protiv transportne zajednice

Marijana Miljić
RS nije radila protiv transportne zajednice

Banjaluka - RS ne snosi krivicu što BiH nije pristupila transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, a da bi to bilo učinjeno, u BiH mora postojati dijalog uz potpuno uvažavanje svih aktera tog procesa, izjavila je juče premijerka RS Željka Cvijanović.

Ona je poslije sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom u Banjaluci rekla da unutrašnji dogovori u BiH izostaju, jer nema komunikacije i saradnje, a kamoli da bude ispoštovano sve što je potrebno da bi bili definisani određeni stavovi.

- Pitanje transportne zajednice biće rješavano samo razgovorom. RS nije kriva što nije došlo do realizacije tog ugovora, jer je pozivala na razgovore. Ne postoje problemi na relaciji Banjaluka - Brisel. Srpska želi da BiH bude dio EU. Ispunili smo svoje obaveze još prije pola godine, a to ćemo raditi i dalje - dodala je Cvijanovićeva.

Vlada RS insistira na tome da bude usaglašavan zajednički stav i da ga po sistemu rotacije u transportnoj zajednici predstavljaju nadležni ministri, a ne samo jedan nivo vlasti.

- Naši zaključci identifikovali su probleme kao što su neprihvatljiva rješenja u željezničkom saobraćaju i totalna liberalizacija tržišta koja može da se desi, ali smo pri tome istakli da ne možemo biti sami i drugačiji u odnosu na regiju. Ako oni prežive i mi ćemo - kazala je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je neozbiljno i neodgovorno da se dva dana prije konferencije na kojoj je trebalo da bude potpisan ugovor pojavi priča o transportnoj zajednici, a da je ostalo neriješeno pitanje unutrašnje koordinacije, definisanja stavova i njihove prezentacije.

Vigemark je naglasio da se nada da će uz dobru političku volju biti postignut dogovor da BiH pristupi transportnoj zajednici.

- To se odnosi i na druge reformske mjere i na Zakon o akcizama, za koje mora biti nađeno rješenje. Prisutan je zastoj u reformama. Stav EU je da domaće vlasti same moraju riješiti reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju evropski proces. Za nas je neprihvatljivo da bilo koja strana kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. Suština podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje - rekao je Vigemark.

Naglasio je da oni ne brane nijednu stranu, već pozivaju domaće lidere da koordinišu svoje stavove, posebno kada je u pitanju nastup BiH na međunarodnoj sceni, jer je sramotno da toga nema.

- EU insistira i na zajedničkoj strategiji energetike, zaštite prirode i zapošljavanja, jer je to obaveza na evropskom putu. Potrebno je u svim tim aktivnostima imati na umu nadležnost svih organa vlasti - naveo je Vigemark.

BiH je na samitu zemalja zapadnog Balkana koji je nedavno održan u Trstu bila jedina zemlja regiona koja nije stavila potpis na ugovor o pristupanju transportnoj zajednici jugoistočne Evrope. Savjet ministara BiH prvo nije prihvatio prijedlog ugovora zbog protivljenja ministara iz Srpske koji su svoj stav objasnili negativnim mišljenjem Vlade RS. Vlada RS donijela je potom odluku da će prihvatiti ugovor pod uslovom da stavovi BiH budu usaglašeni i dio odredbi preciziran. Uoči početka samita na telefonskoj sjednici ministri su glasali o ugovoru, ali nije bilo većine.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko rekao je juče da očekuje da BiH u septembru potpiše ugovor.

- Ulaskom u transportnu zajednicu BiH može ostvariti samo korist. Spreman sam da sa entitetskim resornim ministrima radim na projektima, kako novac koji pripada BiH ne bi propao - kazao je Jusko.

Brzi put

Željka Cvijanović je istakla da moraju razgovarati i o trasi brzog puta Sarajevo - Beograd.

- Za Srpsku je prioritet trasa koja je definisana u Transportnoj strategiji RS. Ne znam da li Turska ima nekog uticaja na izbor trase, ali bi oni svakako trebalo da iznesu konkretniji stav o načinu svoje podrške, koju su najavili - kazala je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana