Pri nabavci goriva ukradeno 327.000 KM

Goran Maunaga
Pri nabavci goriva ukradeno 327.000 KM

Banjaluka - Ministarstvo odbrane BiH umjesto da iskoristi ugovorenu mogućnost i od istog dobavljača kupi gorivo po cijeni od 2,166 marke po litru, oni ga nabavljaju po cijeni višoj za marku, i pri tome gube 327.863 KM.

Navedeno je to u informaciji o isporuci mlaznog goriva GM1 Ministarstva odbrane od 26. juna ove godine, koju je potpisao pomoćnik ministra Miro Cabo, a koja je u posjedu "Glasa Srpske".

Ministarstvo odbrane je u 2011. godini raspisalo tender za nabavku i isporuku pogonskog goriva, a kao najpovoljniji dobavljači izabrani su "Hifa petrol" i "Green oil" iz Sarajeva s kojima su u decembru prošle godine zaključeni ugovori.

Ove firme su u međuvremenu odustale od posla, a sektor za logistiku i nabavku sklopio je ugovor sa sljedećim najpovoljnijim dobavljačem, "BTG petrolom" iz Tomislavgrada.

Sredstva rezervisana po izdatim narudžbenicama, zbog nemogućnosti isporuke u 2011. godini, stavljena su na poziciju "vremensko razgraničenje".

Ugovorom od 28. februara ove godine sa firmom iz Tomislavgrada definisana je cijena goriva od 2,166 KM sa popustom i PDV-om. Ugovorena količina goriva bila je 530.000 litara.

Ta cijena, prema ugovoru, bila je važeća u periodu od 150 dana od isteka roka za dostavljanje ponude, odnosno do 19. aprila.

Ugovorom je takođe bilo precizirano da se promjene cijena prihvataju tek poslije isteka tog roka, dakle za drugi kvartal, i to samo jedanput komisijski.

Međutim, iako je Ministarstvo imalo mogućnost da nabavi 530.000 litara goriva po cijeni od 2,166 KM, ono to propušta, i nabavlja tek 33.000 litara.

Sa istim dobavljačem dogovara se korekcija cijena, koja je za marku viša od prethodne.

"Glas Srpske" u posjedu je i saglasnosti na korekciju cijena za drugi kvartal od 16. aprila, koju su potpisali ministar odbrane Muhamed Ibrahimović i direktor "BTG" Tomislavgrad Stipica Nevistić.

Prema tom sporazumu, cijena goriva GM1 za drugi kvartal, počevši od 21. aprila, iznosi 3,136 KM.

- Do danas (25. juna) u Sektor za finansije i budžet stigao je samo jedan račun za isporuku goriva u količini od 33.816 litara po cijeni od 2,166 KM. Po cijeni od 3,136 KM, koja je dogovorena poslije isteka prethodne opcije, stiglo je deset računa za isporuku 338.004 litra goriva - navedeno je u informaciji koju je potpisao Cabo.

Nejasno je zašto Ministarstvo nije iskoristilo mogućnost nabavke goriva po nižoj cijeni.

- Ministarstvo odbrane moglo je uštedjeti 327.863 marke da je iskoristilo cijenu iz ponude, pod uslovom da su skladišni kapaciteti mogli zaprimiti navedenu količinu goriva do 19. aprila 2012. godine - zaključio je Cabo u izvještaju.

"Glas Srpske" pisao je ranije da uskladištene količine goriva ne mogu obezbijediti normalno funkcionisanje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga duže od sedam dana.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da su već dugo evidentni veliki problemi u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, kako u procesu uništavanja i prodaje viška naoružanja, tako i u sistemu nabavki.

- To je došlo dotle da čak i ne iznenađuje informacija o mahinacijama pri nabavci materijalno-tehničkih sredstava. Oružane snage BiH, za koje se i ne zna kakva im je uloga, jako puno koštaju građane. One su, za zemlju kakva je BiH, potpuno neodržive - kaže Košarac.

On zaključuje da je ovo ko zna koja po redu afera u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, ali da nijedna od njih nije do kraja istražena, niti je dobila neophodni krivični i sudski epilog.

Nedostaci

- Oružane snage puno koštaju i ovakve su nepotrebne. U budućem periodu ukazaćemo na sve nedostatke u radu Ministarstva odbrane i Oružanim snagama. Tražićemo rješenja u manjem utrošku sredstava i u konačnoj demilitarizaciji BiH - kaže Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana