При набавци горива украдено 327.000 КМ

Горан Маунага
При набавци горива украдено 327.000 КМ

Бањалука - Министарство одбране БиХ умјесто да искористи уговорену могућност и од истог добављача купи гориво по цијени од 2,166 марке по литру, они га набављају по цијени вишој за марку, и при томе губе 327.863 КМ.

Наведено је то у информацији о испоруци млазног горива ГМ1 Министарства одбране од 26. јуна ове године, коју је потписао помоћник министра Миро Цабо, а која је у посједу "Гласа Српске".

Министарство одбране је у 2011. години расписало тендер за набавку и испоруку погонског горива, а као најповољнији добављачи изабрани су "Хифа петрол" и "Green oil" из Сарајева с којима су у децембру прошле године закључени уговори.

Ове фирме су у међувремену одустале од посла, а сектор за логистику и набавку склопио је уговор са сљедећим најповољнијим добављачем, "БТГ петролом" из Томиславграда.

Средства резервисана по издатим наруџбеницама, због немогућности испоруке у 2011. години, стављена су на позицију "временско разграничење".

Уговором од 28. фебруара ове године са фирмом из Томиславграда дефинисана је цијена горива од 2,166 КМ са попустом и ПДВ-ом. Уговорена количина горива била је 530.000 литара.

Та цијена, према уговору, била је важећа у периоду од 150 дана од истека рока за достављање понуде, односно до 19. априла.

Уговором је такође било прецизирано да се промјене цијена прихватају тек послије истека тог рока, дакле за други квартал, и то само једанпут комисијски.

Међутим, иако је Министарство имало могућност да набави 530.000 литара горива по цијени од 2,166 КМ, оно то пропушта, и набавља тек 33.000 литара.

Са истим добављачем договара се корекција цијена, која је за марку виша од претходне.

"Глас Српске" у посједу је и сагласности на корекцију цијена за други квартал од 16. априла, коју су потписали министар одбране Мухамед Ибрахимовић и директор "БТГ" Томиславград Стипица Невистић.

Према том споразуму, цијена горива ГМ1 за други квартал, почевши од 21. априла, износи 3,136 КМ.

- До данас (25. јуна) у Сектор за финансије и буџет стигао је само један рачун за испоруку горива у количини од 33.816 литара по цијени од 2,166 КМ. По цијени од 3,136 КМ, која је договорена послије истека претходне опције, стигло је десет рачуна за испоруку 338.004 литра горива - наведено је у информацији коју је потписао Цабо.

Нејасно је зашто Министарство није искористило могућност набавке горива по нижој цијени.

- Министарство одбране могло је уштедјети 327.863 марке да је искористило цијену из понуде, под условом да су складишни капацитети могли запримити наведену количину горива до 19. априла 2012. године - закључио је Цабо у извјештају.

"Глас Српске" писао је раније да ускладиштене количине горива не могу обезбиједити нормално функционисање Министарства одбране и Оружаних снага дуже од седам дана.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Сташа Кошарац каже да су већ дуго евидентни велики проблеми у Министарству одбране и Оружаним снагама, како у процесу уништавања и продаје вишка наоружања, тако и у систему набавки.

- То је дошло дотле да чак и не изненађује информација о махинацијама при набавци материјално-техничких средстава. Оружане снаге БиХ, за које се и не зна каква им је улога, јако пуно коштају грађане. Оне су, за земљу каква је БиХ, потпуно неодрживе - каже Кошарац.

Он закључује да је ово ко зна која по реду афера у Министарству одбране и Оружаним снагама, али да ниједна од њих није до краја истражена, нити је добила неопходни кривични и судски епилог.

Недостаци

- Оружане снаге пуно коштају и овакве су непотребне. У будућем периоду указаћемо на све недостатке у раду Министарства одбране и Оружаним снагама. Тражићемо рјешења у мањем утрошку средстава и у коначној демилитаризацији БиХ - каже Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана