Pomen na 400 srpskih žrtava

Slobodan Dakić
Pomen na 400 srpskih žrtava

MRKONjIĆ GRAD - Parastos i pomen na 400 srpskih žrtava koji su stradali 1995. godine u Mrkonjić gradu obilježen je juče u ovoj opštini.

Stanovnici mrkonjićke opštine na 4. februar, Dan opštine podsjetili su se na srpske žrtve, koje su stradale za vrijeme okupacije pripadnika oružanih snaga Hrvatske i HVO.

U kapeli Pravoslavnog groblja služen je parastos za žrtve, a na spomen-obilježje masovne grobnice i poginulim borcima u proteklom ratu položeno cvijeće.

Zla sudbina kobne 1995. godine zbližila je Ljiljanu Mitrić iz Mrkonjić Grada i Dragicu Lukić iz Razboja kod Srpca.

Ljiljana je sa troje maloljetne djece u Razboju kod Lukića provela izbjegličke dane. Sudbina je htjela da u masovnoj grobnici budu pronađena tijela njihovih muževa Milorada Mitrića i Drage Lukića, koje su ubili hrvatski vojnici.

- Sudbina je htjela da sa djecom provedem kod Dragice pet mjeseci, a da po povratku u Mrkonjić Grad u masovnoj grobnici budu pronađena tijela naših muževa. Mene i Dragicu najviše boli to što za zločine još niko nije odgovarao, a u javnosti i medijima se malo govori o ratnom zločinu u Mrkonjić Gradu - kazala je Mitrićeva.

Ona se nada da će zločince stići zaslužena kazna.

- Dok zločinci ne budu kažnjeni ja ali i sve porodice žrtava nećemo imati miran san - rekla je Mitrićeva, čiji je suprug Milorad ubijen kada je imao 41 godinu života.

Uz supruga, Ljiljana je u masovnoj grobnici pronašla tijelo djevera Petra Mitrića (42) i sina od strica Duška Mitrića (22).

U masovnoj grobnici u Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu pronađena su tijela 181 ubijenog srpskog vojnika i civila. U više manjih grobnica na proplancima, livada, šumi... na području mrkonjićke i susjednih opština pronađeno je još oko 400 srpskih žrtava.

Nagrade

Povodom Dana opštine sinoć je u pozorišnoj sali Doma kulture održana svečana akademija i sjednica Skupštine opštine na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena opštinska priznanja.

Povelja opštine sa srebrenim amblemom dodijeljena je "Glasu Srpskom-Grafika", za doprinos u obogaćivanju književnog fonda Narodne biblioteke u Mrkonjić Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana