Počinje gradnja kuća za izbjegle

Vedrana Kulaga
Počinje gradnja kuća za izbjegle

Banjaluka - Strani donatori ocijenili su da je BiH ostvarila napredak u okviru sprovođenja Regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i da bi ova godina trebalo da bude godina gradnje kuća i stanova za njihovo zbrinjavanje.

Donatori su u izvještaju o radu Fonda regionalnog programa zbrinjavanja za 2014. godinu ocijenili da realizacija programa napreduje, ali da treba uložiti još novca i napora da bi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj bili stvoreni uslovi za život onih koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Ocijenjeno je da će u ovoj godini biti ostvareni konkretni rezultati na terenu i da će se zahuktati izgradnja kuća.

Evropski komesar za regionalnu politiku i proširenje Johanes Han ocijenio je da su koristi koje sa sobom nosi program višestruke.

- Realizacija programa doprinijeće stabilizaciji stanja na Balkanu, a EU će nastaviti da radi sa zemljama u regionu i nadgleda program za koji je 2012. godine na konferenciji u Sarajevu obezbijedila 230 miliona evra - istakao je Han.

Glavni donatori, odnosno predstavnici SAD, Njemačke, Italije, Norveške i Turske, vjeruju da će ove godine i u BiH početi izgradnja kuća i stanova. Za to su stvoreni uslovi u okviru tri potprojekta koje je odobrila Razvojna banka Savjeta Evrope. Ti projekti su jedan od razloga zbog kojih nadležni u BiH, kako se navodi u izvještaju, tvrde da je ostvaren napredak navodeći da je obezbijeđen građevinski materijal za 20 porodica i da su potpisani ugovori o obnovi u 22 lokalne zajednice.

Iako pojedina udruženja izbjeglica nisu zadovoljna tempom kojim se program realizuje u BiH u nadležnim institucijama naglašavaju da bi uskoro trebalo da budu odabrani korisnici za drugi potprojekat, a do kraja godine početi gradnja 250 stanova u okviru trećeg talasa.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta rekao je da je u toku završna faza izbor korisnika za drugi potprojekat u okviru kojeg bi trebalo da bude riješeno stambeno pitanje 780 porodica.

- U petak bi trebalo da bude održan sastanak projektno-izvedbenog tima na kojem će se razgovarati o listama korisnika sačinjenih obilaskom terena - kaže Vuleta.

Cilj Regionalnog programa je trajno stambeno zbrinjavanje 27.000 najugroženijih porodica, odnosno 74.000 izbjeglih i raseljenih u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Prve donacije

Na prvoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu održanoj 2012. godine prikupljeno je oko 300 miliona evra, odnosno oko 60 odsto novca potrebnog za stambeno zbrinjavanje najugroženijih u sve četiri zemlje obuhvaćene programom. Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion, a Crna Gora 27,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana