Плавшићева остала без стана, Крајишнику срушена кућа

Дарко Момић
Плавшићева остала без стана, Крајишнику срушена кућа

Бањалука - Поред првог предсједника Српске Радована Караџића, којем сарајевске власти никада нису вратиле предратну имовину и у чији стан су се прије пар дана, према тврдњама медија, уселили мигранти, проблеме са имовином у Сарајеву су имали и бивша предсједница Српске Биљана Плавшић и први предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник.

Биљани Плавшић никада није враћен стан у популарној згради “Шопинг” у сарајевском насељу Грбавица, док је Крајишнику једна кућа срушена и на њеним темељима изграђен пословни комплекс. Истовремено, Крајишник и његов брат се 11 година безуспјешно боре да добију накнаду за експроприсану земљу у Рајловцу преко које је прешао аутопут.

Плавшићева је потврдила за “Глас Српске” и да је дуго живјела у Караџићевом комшилуку у улици Сутјеска, која је јуче дошла у центар пажње регионалне јавности због информације да су се у Караџићев стан уселили мигранти.

- Отишла сам из те улице седам-осам године прије рата, јер сам од Природно-математичког факултета добила стан у “Шопингу”, код стадиона Жељезничара. Тај стан сам напустила 22. или 23. маја 1992. године, све ствари су ми остале у стану и никада више нисам крочила у њега - каже Плавшићева.

Она истиче да никада није поднијела захтјев за поврат стана, јер јој је било испод части да тражи било шта од власти Алије Изетбеговића.

- Ја сам ријешила своје стамбено питање и тај стан ми није био потребан, иако сам на њега полагала пуно право. Тај захтјев за поврат сам доживљавала као Алијину легитимацију и никада га нисам попунила. Чула сам да у стану буде неко са сарајевског ПМФ-а и драго ми је ако је стамбено питање у мом стану ријешио неко са тог факултета, на којем сам била професор и декан. Ја живим у Београду и тај стан ми не треба - каже Плавшићева.

За разлику од ње, Момчило Крајишник каже да је преко свог брата Мирка поднио захтјев за поврат породичне имовине коју су напустили послије потписивања Дејтонског мировног споразума, јер је територија на којој се налазила припала ФБиХ.

- То је била имовина наших родитеља и, да будем искрен, нисмо имали проблема приликом поврата те двије куће у Рајловцу. У једној од те двије куће уз нашу сагласност сада живи једна породица, док је друга кућа још увијек девастирана и неусловна за живот - каже Крајишник за “Глас Српске”.

Међутим, он наставља да је заједно са братом пред крај рата у непосредној близини направио још једну кућу, планирајући да у њој живе њихови родитељи.

- И ту кућу смо оставили када смо напустили Сарајево, а када сам ја одведен у Хаг, та кућа је срушена практично без икаквог образложења и на том мјесту је изграђена велика пословна зграда. Поднијели смо тужбу и одштетни захтјев и судови су неколико пута пресуђивали у нашу корист, али још увијек нисмо добили никакву одштету - каже Крајишник.

Он додаје да је његова породица у Рајловцу имала много своје земље и да је преко једне парцеле прешла траса аутопута, али да ни за то никада нису добили одштету.

- Више од 11 година се боримо по судовима да добијемо накнаду за експроприсано земљиште, али без успјеха - каже Крајишник.+++

Радовану треба помоћи

Момчило Крајишник каже да су власти у Сарајеву морале да омогуће породици Радована Караџића да поврати своју имовину.

- То је његова имовина и он полаже на њу право. Власт, у првом реду локална власт у Сарајеву, мора да размишља другачије и да не поступа неправедно. Не могу они због свог девијантног размишљања да онемогуће некоме да поврати своју имовину. Тако показују да воде политику која је наопака и усмјерена против српског народа и његових вођа - каже Крајишник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана