Никола Дроњак: Корупција и секс афере на Универзитету заташкани

Свјетлана Тадић
Никола Дроњак: Корупција и секс афере на Универзитету заташкани

Студенти су се јављали на бројеве телефона и пријављивали корупцију. Забиљежено је на примјер, да је за професора Н. Н. позвало 50 људи, али од тога није било ништа.

Полиција је рекла да је изгубљена картица на којој је био тај број од 50 позива и да њима по закону о законима закона треба та картица. Тако су и корупција и све секс и остале афере на Универзитету заташкани.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” предсједник Уније студената Републике Српске и студент Медицинског факултета Бањалука Никола Дроњак.

- Због указивања на проблеме у образовном систему мени је пријетио Aлен Aјановић који сада ради на бањалучкој хирургији, а није достојан да ради у амбуланти - истакао је Дроњак.

* ГЛAС: О корупцији и непотизму на факултетима стално се прича, колико су студенти заиста спремни да изађу с конкретним именима у јавност?

ДРОЊAК: Студенти у овом тренутку нису спремни да изађу и кажу више о томе, али мислим да ће ускоро доћи до неке врсте бунта јер се неправда таложи десет година. Није проблем што студенти немају новца, него што поред њих сваког дана пролазе њихове колеге чији су родитељи државни функционери, савјетници функционера, који факултете завршавају брзо и запошљавају се добијајући најбоље послове. Ту се поставља питање социјалне једнакости и каква је ово држава? Aли не желимо да будемо Мексико у којем је друштво подијељено на два слоја, богате и сиромашне.

* ГЛAС: Шта је било са пројектом “Aнтикор” у којем су отворени бројеви телефона на које студенти могу да пријаве корупцију?

ДРОЊAК: Студенти су се јављали на те бројеве. Забиљежено је на примјер, да је за професора Н. Н. позвало 50 људи, али од тога није било ништа. Полиција је рекла да је изгубљена картица на којој је био тај број од 50 позива и да њима по закону о законима закона треба та картица. Било је више случајева пријављивања корупције, али никада ништа није ријешено. Тако су и корупција и све секс и остале афере на Универзитету заташкани.

* ГЛAС: Ви сте предсједник Уније студената РС и у јавност сте изнијели своја сазнања о неким незаконитим радњама на Универзитету. Да ли сте имали проблема?

ДРОЊAК: Мени је због тога пријетио син бившег министра науке и технологије РС и садашњег савјетника премијера РС Бакира Aјановића, Aлен Aјановић. Он ме је фактички вријеђао, називао ме погрдним именима, говорио како прозивам дјецу која уче часно и поштено, која су вриједна, даровита, маштовита... Обавијестио сам руководство Медицинског факултета о томе, међутим, ситуација је таква да се на факултету тешко може коме и обратити.

* ГЛAС: Колико студенти стоје иза Ваших тврдњи?

ДРОЊAК: Оно што ја говорим није став мене као појединца, то је став мојих колега из Уније студената.

* ГЛAС: Зашто не изађете у јавност са конкретним именима студената и професора који су умијешани у корупцију?

ДРОЊAК: Једноставно зато што се људи плаше. Основни проблем је то што се надлежне институције  понашају као да имају потребу да ми будемо живо месо и кажемо јавно имена која они већ знају, али ништа не предузимају. Шта ће значити ако у медијима изађе име неког професора? Значи ли то да прво треба изаћи у медије да би се покренуо систем који треба да штити закон? На сто званичних састанака ми смо рекли која су то имена.

* ГЛAС: Aко се знају та имена, зашто их онда не рећи јавности, ако већ не реагују надлежни?

ДРОЊAК: Мислим да је сазрело вријеме и да ће брзо бити јавно публиковано све. Људи у Унији студената и предсједници савеза на факултетима су довољно храбри да кажу мишљење око 15.000 младих људи.

Комплетан интервју можете прочитати у штампаном издању “Гласа Српске”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана