Galijašević: Sarajevo - odskočna daska teroristima za Evropu

Srna
Galijašević: Sarajevo - odskočna daska teroristima za Evropu

Beograd - Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je da se u BiH, odnosno Sarajevu, nalazi komunikacijska ruta koja povezuje Mosul kao centar iz koga djeluje "Ahrar el Šam" uz pomoć turskih vojnih i obavještajnih struktura i Raku kao centar "Islamske države" sa važnim i glavnim gradovima evropskih zemalja.

Galijašević je istakao da je u toj islamističkoj infrastrukturi u Sarajevu most, odnosno odskočna daska za Evropu.


"Najvažnija poruka i važan korak za Evropu jeste vojni obračun sa islamskom kvazidržavom u Siriji i Iraku, ali nije jedini. Mora se nastaviti sa operativnim punktom i logističkom bazom u BiH. To djelovanje prema takozvanoj 'Bosanskoj mreži' podrazumijevalo bi samo dosljednu primjenu bezbjednosnih procedura i konvencionalnih bezbjednosnih mjera, koje Evropa mora iznuditi od vlasti u BiH", rekao je on.

Galijašević je dodao da te procedure i mjere podrazumijevaju stavljanje pod adekvatan bezbjednosni nadzor svih ekstremističkih ideologija, njihovih organizacionih oblika i svih istaknutih vođa terorističkih organizacija, važnih islamista koji prolaze kroz sve bezbjednosne evidencije kao prijetnja bezbjednosti i izvor podrške terorističkim organizacijama i terorističkom djelovanju.

"Potrebno je dosljedno primijeniti Krivični zakon BiH i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te onemogućiti finansijske operacije koje putem banaka, lažnih humanitarnih organizacija i drugih oblika takozvanih nevladinih organizacija izvode organizacije koje podržavaju i planiraju terorističke aktivnosti", istakao je Galijašević.

Neophodno je, dodaje on, onemogućiti razne vrste vjerskih i borbenih obuka koje se svakodnevno izvode u vojnim kampovima, "mini islamskim državama", vehabijskim naseljima - njih 45 kritičnih u bezbjednosnom smislu ili kako to Islamska zajednica u BiH naziva "paradžematima", njih 64 prema evidenciji Islamske zajednice.

"Treba spriječiti naoružavanje islamista u zemlji i zaustaviti spoljnotrgovinske kanale kojima se aktivno, u sve većem obimu, iz BiH šalje oružje i vojna oprema za razne islamističke i terorističke organizacije širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. I, konačno, onemogućiti propagandu sa raznih islamističkih portala i ekstremističkih štampanih izdanja, magazina 'SAFF', glasila mudžahedina iz BiH /predsjednik uprave Abdusamed Bušatlić a glavni urednik Ezher Beganović - oficiri zloglasnog Odreda 'El Mudžahedin'/ i zabranjene Aktivne islamske omladine povezane sa napadom na SAD 11. oktobra 2001. godine", naveo je Galiješević.

Borba protiv terorizma, kaže on, mora se prilagoditi i minimumu zajedničkih interesa velikih sila koje slijede logiku vlastitih ekonomskih i drugih interesa, vrlo često izazivajući nestabilnost u cijelim regionima i kontinentima.

"Najvažnija akcija bi bila vojnički poraziti 'Islamsku državu' a onda u svojim zemljama otvoriti proces deradikalizacije i borbe protiv ekstremističkih ideologija u samom društvu, bezbjednosnim agencijama i pravosudnim institucijama. Međutim, i društvo i bezbjednosne agencije i pravosuđe su slabi, korumpirani i očigledno, nesposobni za ovakvu borbu", ocijenio je Galiješević.

Onaj ko želi da prihvati rukavicu bačenu u lice od "Islamske države", dodaje on, taj će snažnom vojnom silom napasti tu kvazidržavu na teritoriji Iraka i Sirije i vojnički je poraziti u tom najvažnijem ratu na Bliskom istoku.

"Eventualna međunarodna akcija koja bi slomila vojnu moć fanatizovane armije zločinaca i njihove kvazi 'Islamske države' vratila bi principe međunarodnog prava u odnose među državama, zaštitila teritorijalni integritet zemalja članica UN /Iraka i Sirije/ i pokazala da se silom, terorizmom i brutalnim zločinima ne mogu razarati države i na njihovom tlu stvarati nove podržane ekstremističkim ideologijama i masovnim ubistvima", ističe Galijašević u autorskom tekstu za "Fond strateške kulture".

On je ocijenio da su upravo zapadne zemlje, akcijama pritisaka na Rusiju i Bašara Al Asada, konstantno i intenzivno pomagale opstanak i održivost islamske kvazidržave na tlu Sirije.

"Sprečavanje robusnih vojnih operacija, insistiranje na nekim humanitarnim pitanjima i primirju, guranje Erdoganove islamističke Turske u regionalne konflikte i sukobe, podrška Erdoganu da razara gradove nastanjene Kurdima u Turskoj, Siriji i Iraku - jasni su signali Ebu Bekr el Bagdadiju.

Ali, očito je da robusne vojne operacije ne žele upravo Amerikanci a to znači da to ne želi ni NATO. Teroristička operacija u Briselu je potvrdila neizgrađenost obavještajno-bezbjednosnog sistema EU, nemoć nacionalnih bezbjednosnih struktura Belgije i nespremnost NATO alijanse da adekvatnim vojnim mjerama odgovori vojno-političkoj i terorističkoj organizaciji 'Islamske države'. U stvari, zajednički sistem odbrane i bezbjednosti EU uglavnom je oslonjen na ulogu NATO-a", rekao je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana