Cvijanovićeva pozvala visokog predstavnika da je smijeni

Srna
Cvijanovićeva pozvala visokog predstavnika da je smijeni

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je visokog predstavnika u BiH da je smijeni jer bi to značilo da je Republika Srpska još jednom pobijedila, visoki predstavnik izgubio, a BiH konačno izgubila priliku da samostalno postigne određene dogovore.

Cvijanovićeva je rekla da je informisana da postoji lista na kojoj je nekoliko funkcionera iz Republike Srpske koji bi trebali biti smijenjeni od visokog predstavnika u BiH.


Komentarišući reakcije iz političkog Sarajeva u vezi sa današnjim reagovanjem institucija Republike Srpske na dešavanja u Novom Gradu, premijer Srpske je rekla da su to već poznate koordinisane akcije optuživanja institucija Srpske i njenih zvančnika da se ponašaju neustavno.

"Apsolutno se ponašamo u skladu sa ustavom. Njihove reakcije me više ne nerviraju. Pokazuju nemoć jedne države da sama, na osnovu dijaloga i unutrašnjeg dogovora, izgradi sve svoje mehanizme, bez pozivanja stranaca da reaguju", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske povodom akcije pripadnika Sipe u Novom Gradu.

Ona je pozvala međunarodne predstavnike koji su kritikovali pojedine zaključke Vlade, da pažljivo pročitaju dio u kojem se navodi da ostaju opredijeljeni za saradnju u okviru ustava i zakona.

"Ukoliko je došlo do promjene prakse, želimo da nam se objasni zašto je došlo do te promjene", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je objasnila da Vlada nema namjeru da štiti bilo koga ko je počinio bilo kakve zločine, ali želi zaštititi MUP Srpske jer je neprimjereno da jedna bezbjednosna agencija pretresa drugu bezbjednosnu agenciju u BiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da institucije Srpske stalno apeluju da mora postojati adekvatna koordinacija i saradnja bezbjednosnih agencija s obzirom na sve izazove sa kojima je BiH suočena.

"Institucije Srpske uvijek su bile spremne za saradnju u svim procesima koji su otvoreni u BiH", istakla je Cvijanovićeva i naglasila da niko nije imao namjeru da uništava bilo kakve dokaze, niti se neko neodgovorno ponašao.

Premijer Srpske je ocijenila da su na snazi određeni projekti, jer se jedino tako može objasniti iznenadno nepovjerenje prema MUP-u koji se nastoji prikazati kao institucija koja navodno štiti kriminal.

"Prije nekoliko dana smo dobili odluku Ustavnog suda BiH kojim se osporava Dan Republike Srpske, imali smo priliku da prvi put čujemo izjave i pojedinih predstavnika ambasada, ali i predstavnika EU, koji kažu da Dejtonski sporazum nikada nije bio ni predviđen da traje, što je za nas novost", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da se Republika Srpska ne slaže sa tim, te da je za Srpsku Dejtonski sporazum trajna kategorija, kao što je i Republika Srpska u okviru Dejtonskog sporazuma i svega što je dobila tim sporazumom.

"Očigledno je da su stvari koje se ovdje dešavaju smišljene i planirane s ciljem razvlašćivanja Republike Srpske i sigurna sam da će to ostaviti posljedice", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Narodnoj skupštini koja je brzo reagovala i izašla u susret Vladi koja je tražila da se razgovara o važnom pitanju.

Cvijanovićeva je dodala da je činjenica da opozicija nije prisustvovala sjednici, pokazala još jednu stranu nevedenog projekta, te osudila to da svi predstavnici Srpske ne razgovaraju o važnim pitanjima za institucije Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana