Bivše frizerke i kasirke oblače bijele mantile

Danijela Stokanić
Bivše frizerke i kasirke oblače bijele mantile

Banjaluka - Veća šansa za zaposlenje u inostranstvu i u zdravstvenim ustanovama u RS nagnala je frizerke, kasirke, pa i tesare i stanovnike raznih drugih profila da se prekvalifikuju u medicinsku struku i obuku bijele mantile.

Za sticanje diplome medicinskog tehničara, koja košta oko 3.000 KM, potrebno je, u zavisnosti od obrazovne ustanove, do 480 dana. Medicinari koji su se četiri godine školovali za ovo zanimanje ne gledaju blagonaklono na kolege koji su frizerske rekvizite zamijene špricevima i stetoskopima.

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS kažu da se u program srednjeg stručnog obrazovanja mogu upisati svi polaznici koji su završili osnovnu školu i stariji su od 18 godina.

- Svi programi obrazovanja odraslih za srednju školu imaju smanjen teoretski dio plana i programa, dok se insistira na punoj praksi - kazali su u Zavodu za zapošljavanje i dodali da dužina trajanja prekvalifikacije zavisi od prethodnog zvanja.

U Srednjoškolskom centru "Gemit-Apeiron" u Banjaluci prekvalifikacija traje 16 mjeseci, odnosno jedan razred traje četiri mjeseca.

- Najviše prekvalifikacija imamo iz gimnazije, poljoprivredne, medicinske i ekonomske škole. Svi koji ozbiljno uđu u cjeloživotno učenje, sa željom da uče i rade, mogu završiti prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Najveći akcenat je na praksi - kažu u ovom srednjoškolskom centru.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić tvrdi da zanatlije masovno odlaze i u Široki Brijeg, Čapljinu, Travnik i mnoge druge gradove u FBiH i preko noći, bez dana prakse i potrebnog znanja, dobijaju diplomu medicinarskog tehničara.

- Tome treba stati u kraj, jer je zbog takvih medicinara rizično dolaziti u pojedine zdravstvene ustanove. Osim toga, oni lakše i brže dolaze do posla, za razliku od onih koji su se školovali četiri godine - kazao je Granulić i dodao da bi medicinari koji su prekvalifikacijom došli do diplome trebalo da budu pod lupom prilikom zapošljavanja.

- Često mi se kolege iz zdravstvenih ustanova požale da ljudi, koji su radili sasvim druge poslove u ovoj ustanovi, ujutro samo osvanu kao medicinski radnici. Oni nisu ni svjesni da samo jedna mala greška može da uništi nečiji život - kazao je Granulić.

Koliko je rizično odlaziti kod prekvalifikovanih medicinara najbolje zna Branka S. iz okoline Banjaluke, koja je preživjela neugodno iskustvo sa laborantkinjom koja joj je vadila krv.

- Kad sam sa nalazima otišla kod ljekara, vidjevši moju ruku sa podlivima, bio je šokiran - kazala je Branka.

Njemačka

Konkurs za prijavu medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom za projekt "Triple Win ", koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, ponovo je otvoren ovih dana, a zainteresovani prijave mogu predati do kraja septembra u lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Konkurs je objavljen na internet stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok će intervjui sa prijavljenim kandidatima biti održani od 2. do 6. oktobra u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana