Бивше фризерке и касирке облаче бијеле мантиле

Данијела Стоканић
Бивше фризерке и касирке облаче бијеле мантиле

Бањалука - Већа шанса за запослење у иностранству и у здравственим установама у РС нагнала је фризерке, касирке, па и тесаре и становнике разних других профила да се преквалификују у медицинску струку и обуку бијеле мантиле.

За стицање дипломе медицинског техничара, која кошта око 3.000 КМ, потребно је, у зависности од образовне установе, до 480 дана. Медицинари који су се четири године школовали за ово занимање не гледају благонаклоно на колеге који су фризерске реквизите замијене шприцевима и стетоскопима.

У Заводу за образовање одраслих РС кажу да се у програм средњег стручног образовања могу уписати сви полазници који су завршили основну школу и старији су од 18 година.

- Сви програми образовања одраслих за средњу школу имају смањен теоретски дио плана и програма, док се инсистира на пуној пракси - казали су у Заводу за запошљавање и додали да дужина трајања преквалификације зависи од претходног звања.

У Средњошколском центру "Гемит-Апеирон" у Бањалуци преквалификација траје 16 мјесеци, односно један разред траје четири мјесеца.

- Највише преквалификација имамо из гимназије, пољопривредне, медицинске и економске школе. Сви који озбиљно уђу у цјеложивотно учење, са жељом да уче и раде, могу завршити преквалификацију и доквалификацију. Највећи акценат је на пракси - кажу у овом средњошколском центру.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић тврди да занатлије масовно одлазе и у Широки Бријег, Чапљину, Травник и многе друге градове у ФБиХ и преко ноћи, без дана праксе и потребног знања, добијају диплому медицинарског техничара.

- Томе треба стати у крај, јер је због таквих медицинара ризично долазити у поједине здравствене установе. Осим тога, они лакше и брже долазе до посла, за разлику од оних који су се школовали четири године - казао је Гранулић и додао да би медицинари који су преквалификацијом дошли до дипломе требало да буду под лупом приликом запошљавања.

- Често ми се колеге из здравствених установа пожале да људи, који су радили сасвим друге послове у овој установи, ујутро само освану као медицински радници. Они нису ни свјесни да само једна мала грешка може да уништи нечији живот - казао је Гранулић.

Колико је ризично одлазити код преквалификованих медицинара најбоље зна Бранка С. из околине Бањалуке, која је преживјела неугодно искуство са лаборанткињом која јој је вадила крв.

- Кад сам са налазима отишла код љекара, видјевши моју руку са подливима, био је шокиран - казала је Бранка.

Њемачка

Конкурс за пријаву медицинских радника са средњом стручном спремом за пројект "Triple Win ", који посредује при оспособљавању и запошљавању у Њемачкој, поново је отворен ових дана, а заинтересовани пријаве могу предати до краја септембра у локалне службе за запошљавање или директно у Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

Конкурс је објављен на интернет страници Агенције за рад и запошљавање БиХ, док ће интервјуи са пријављеним кандидатима бити одржани од 2. до 6. октобра у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана