Biro Vlade Srpske potrebno otvoriti u Sarajevu

Vedrana Kulaga
Biro Vlade Srpske potrebno otvoriti u Sarajevu

Banjaluka, Sarajevo - Kantonalni odbor SNSD-a Sarajevo zatražio je da u tom gradu, s ciljem zaštite i opstanka srpskog naroda generalno u kantonu i FBiH, bude otvorena kancelarija Vlade Republike Srpske, a o toj inicijativi detaljnije će upoznati i vrh stranke na predstojećem saboru.

Kantonalni odbor je, u okviru priprema za šesti Sabor SNSD-a 15. juna u Laktašima, za predsjednika te stranke jednoglasno predložio Milorada Dodika, ali je zaključio da treba pokrenuti inicijativu prema vlastima Srpske za formiranje biroa Vlade Republike Srpske u Sarajevu.

Na sjednici odbora, naime, raspravljano je i o položaju Srba u Kantonu Sarajevo. Konstatovano je da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u FBiH na sceni perfidna politika etničkog čišćenja Srba, što potvrđuju zvanični podaci da je danas u FBiH, od 600.000 Srba iz 1991. godine, svega oko 50.000, a u Sarajevu od 160.000 živi ih manje od 10.000.

Ocijenjeno je da je srpska zajednica u Sarajevu najugroženija etnička zajednica na prostoru bivše Jugoslavije, što je u prvom redu posljedica sistemske opstrukcije i političke diskriminacije organa vlasti FBiH i kantona.

Prvi čovjek kantonalnog odbora SNSD-a Mirko Todorović rekao je juče za “Glas Srpske” da je riječ o inicijativi o kojoj je razgovarano još prije nekoliko godina i koja je, kako je rekao, dobro napredovala do određenog momenta.

- Samo obnavljamo inicijativu jer smatramo da bi to bilo veoma važno za nas. Takva kancelarija postoji u Mostaru. Nas 12 će učestvovati na Saboru SNSD-a i iskoristiću tu priliku da porazgovaram sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović u vezi sa tim, ako ne uzmemo riječ na samom saboru jer je to važno pitanje za Srbe. Vidjećemo kako će se razvijati situacija - rekao je Todorović.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević potvrdio da je o toj inicijativi i ranije pričano te dodao da je, na kraju, odluka na Vladi Republike Srpske. - Nije isključeno da će takvo nešto da se i dogodi. Postoji veliki broj ljudi u Sarajevu i FBiH koji se uzdaju u podršku i pomoć Vlade i institucija Srpske - zaključio je Kovačević.

Kancelarija Vlade RS u Mostaru zvanično postoji do 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana