Zlatne vize ugrožavaju šengenski režim

Agencija
Zlatne vize ugrožavaju šengenski režim

Brisel - Programi koje su pokrenule pojedine zemlje EU za prodaju takozvanih zlatnih viza i državljanstava bogatim pojedincima mogli bi da ugroze slobodno kretanje u okviru bloka jer su podložni zloupotrebama i korupciji, upozoravaju borci za borbu korupcije.

Planovi vlada da mijenjaju pravo na državljanstvo ili stanovanje za investicije primjenjuju se u najmanje deset evropskih zemalja, koje su dio šengenske zone: Austriji, Belgiji, Grčkoj, Letoniji, Litvaniji, Malti, Portugalu, Španiji i Švajcarskoj, podsjeća Rojters. Mađarska je suspendovala svoj program prošle godine.

Britanska agencija navodi da su slični programi pokrenuti u drugim zemljama EU, koje su van šengenske zone, a među kojima su Velika Britanija, Bugarska i Kipar.

- Sve je veća zabrinutost zbog rizika koji predstavljaju ovi planovi za integritet šengenske zone - rekao je direktor Kancelarije za EU međunarodne organizacije "Transperensi internešenel" Karl Dolan na konferenciji za novinare u Briselu.

Kako objašnjava Rojters, vize dobijene u zemlji članici šengenske zone mogu se koristiti za putovanje i boravak u drugim zemljama bloka. One, takođe, mogu da omoguće bezvizni ulazak u SAD.

Novi izvještaji istražilaca, koje je objavio konzorcijum istraživačkih centara "Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji", ukazuju na slučajeve lošeg vladinog nadzora nad pojedincima, kojima su dodijeljeni pasoši EU ili dozvole za boravak.

"Transperensi internešenel" navodi da novi građani EU, po ovim šemama, uključuju ruske državljane na Malti, za koje se vjeruje da su bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Organizacija navodi da je moguće i da je nekoliko članova vladajuće elite u Angoli kvalifikovano za program, na osnovu kupovine nekretnina u Portugalu.

U Portugalu je, naime, dozvola za boravak povezana s kupovinom nekretnine.

Evropski parlament upozorio je na rizike koje donose programi "zlatne vize" još u januaru 2014. godine, a Evropska komisija bi tek trebalo da objavi izvještaj o posljedicama programa "zlatne vize" kasnije ove godine.

U saopštenju se "zlatne vize" objašnjavaju na sljedeći način - vlade u zamjenu za velike investicije pružaju pojedincima boravišne dozvole ili državljanstvo. Način na koji se to radi varira u zavisnosti od države, ali obično zahtijevaju da pojedinac investira u poslovanja, nekretnine ili vladine hartije od vrijednosti.

Državljanstva optuženima

Programi "zlatne vize" stvaraju priliku da aktuelni i bivši zvaničnici izbjegavaju sudske procese i prenose prljavi novac preko granica. Prema nalazima istraživača Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, Crna Gora je, na primjer, odobrila državljanstvo bivšem predsjedniku Tajlanda i jednom bivšem palestinskom ministru, optuženim za korupciju i pronevjeru novca.

- Slučaj u Mađarskoj je posebno interesantan, jer profiti od programa "zlatne vize" ne donose ništa državi, već nekako nalaze put do nepoznatih pojedinaca preko kompanija - rekao je šef u mađarskom "Transparensi internešenelu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana