Za ulovljenog Rusa plaća 10.000 dolara

Blic.rs
Za ulovljenog Rusa plaća 10.000 dolara

Za hvatanje svakog ruskog vojnika koji hoda našom zemljom i pokušava da nas gurne u građanski rat, slijedi novčana nagrada, napisao je zamjenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Boris Filatov.

U nadi da će slomiti proruske snage na istoku Ukrajine, zamjenik gubernatora Dnjepropetrovske oblasti putem Fejsbuka je otvoreno pozvao Ukrajince da učestvuju u lovu na ruske glave. On je muškarce u uniformama bez oznaka, za koje tvrdi da predstavljaju ruske trupe, nazvao „zelenim ljudima" i obećao 10.000 dolara svakome ko zarobi i dovede bar jednog takvog vojnika. Najvrijednija nagrada od 200.000 dolara će otići u ruke onih koji uspiju da oslobode okupirane vladine institucije od demonstranata, prenosi Blic.

Filatov je, takođe, odlučio da motiviše proruske separatiste da se predaju, nudeći im novac.

„Za svaki predati pištolj sljedi isplata: 1.000 dolara za jurišnu pušku, 1.500 za mitraljez i 2.000 za minobacač. Svi detalji, uključujući i lokaciju transfera novca, biće navedeni u specijalnoj poruci Štaba za nacionalnu zaštitu", objavio je on.

Zamjenik guvernera je dodao da je svjestan da revoluciju vode „umorni, očajni i siromašni" građani, i da je njegov prijedlog idealna šansa da „ljudi koji smatraju da ih vlada ne čuje" lako i brzo dođu do novca.

Iako je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo da su zbog uskršnjih praznika obustavljene akcije protiv proruskih vojnih snaga na istoku zemlje, sukob je nastavljen. U napadu na kontrolni punkt separatista u Slavjansku u subotu je ubijeno šest osoba, a potom je lokalna proruska organizacija Samoodbrana uvela policijski čas i uputila javni zahtjev Vladimiru Putinu da pošalje snage za održavanje mira. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača koji su imali obilježja paravojne ukrajinske grupe „Desni sektor".

Na kontrolnom punktu je u tom trenutku bilo 26 civila naoružanih motkama koji su poštovali nalog Kijeva o primirju za vrijeme Uskrsa. Nakon napada, nekoliko građana se pojavilo sa puškama i pucalo na napadače, ubivši dvojicu. Proruski pobunjenici izjavili su da će nastaviti okupaciju vladinih kancelarija sve dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.

Priprema se za let u svemir

Boris Filatov je i ranije iznosio kontroverzne scenarije za rješavanje krize. Na Fejsbuku je ponudio svoj recept za obuzdavanje demonstranata koji su se zalagali za pripajanje Krima Rusiji.

„Tom šljamu treba dati velika obećanja i garancije, a zatim ih treba objesiti", napisao je on, i kasnije dodao da bi strijeljanje bilo „suviše časna smrt za šljam koji navodi ljude da ubijaju jedni druge". Advokat i biznismen koji poseduje oko četiri miliona dolara sumnjičen je za pronevjeru novca iz državnog budžeta. Prema pisanju „Kijev posta", ne izlazi iz kuće bez tjelohranitelja, a  vozi se u blindiranom „mercedesu".

Ove godine će biti dio komercijalnog leta u svemir u organizaciji „Virdžin galaktika". Karta za ovu avanturu ga je koštala 200.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana