Vučić: Ne čekati velike sile, uzeti sudbinu u svoje ruke

Srna
Vučić: Ne čekati velike sile, uzeti sudbinu u svoje ruke

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikome nije prijetnja i da je svojom uzdržanošću uspjela da sačuva mir i stabilnost, te doprinese rješavanju najvitalnijih ekonomskih problema, kao i da će nastaviti tim putem.

Vučić je rekao da mu se čini da neki u Evropi misle da imaju pravo da drže pridike Srbiji, iako znaju kako su uticali na to da joj se uzme dio teritorije, ali da Srbi to ne zaboravljaju.


"Srbija štiti mir i stabilnost u celom regionu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije razgovora sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovim, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijuom Tudeoseuom.

Govoreći o gasnoj interkonekciji, Vučić je naveo da taj projekat Srbiju košta 85 miliona evra, da je dobila grant od 49,1 miliona evra od EU, a da je ostala finansijska sredstva sama obezbijedila.

"Računamo da u najskorije vreme možemo da projekat privedemo nameni", naglasio je Vučić, te je napomenuo da namjeru Bugarske da u blizini Crnog mora izgradi evropski "hab" sa više cjevodovda preko kojih bi uzimali gas iz više izvora, što je značajno za Srbiju zbog sve veće potrošnje gasa.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je bilo riječi o pruzi koja će povezivati ove četiri zemlje, a tiče se povezivanja grčkih luka sa Bugarskom, ali i o modernizaciji željezničke veze između Beograda i Soluna, kao i Sofije.

On je istakao važnost pruge Solun–Beograd i njenu modernizaciju, kao i dalje povezivanje sa Sofijom, kao i željezničko povezivanje Soluna i Aleksandropolja sa Varnom, i dalje sa Rumunijom.

Kada je riječ o energetici, Cipras je rekao da je u toku izgradnja jednog gasovoda iz Azerbejdžana, kao i onog iz Turske, te da je u planu da se izgradi vertikalna osu koja će povezivati transjadranski gasovod, tako da bi jedan koridor išao prema Bugarskoj, ali i prema gasovodima u Rumuniji i Srbiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov poručio je EU da sa Srbijom, Rumunijom, Grčkom i Bugarskom ima bezbjedan i predvidljiv Balkan koji neće praviti probleme.

"Naše prijateljstvo nije upereno ni protiv koga, protiv Rusije, Turske, SAD ili EU, samo želimo da privučemo investicije, da možemo da gradimo infrastrukturu, jer tamo gdje se infrastruktura gradi, nema rata", rekao je Borisov.

U vezi sa zahtjevom predsjednika Turske da se revidira sporazuma iz Lozane, Borisov je rekao da revidiranje međunarodnih ugovora nije konstruktivno i dobro za Balkan.

Borisov je naveo da treba normalizovati odnose sa Rusijom, Turskom i SAD, jer bez toga nema stabilnosti na Balkanu, kao i da se mora riješiti i problem Skoplja, bez ultimatuma i nametanja.

"Moramo sudbinu uzeti u svoje ruke, a ne da čekamo šta govore velike sile", rekao je Borisov.

Premijer Rumunije Mihaij Tudose je rekao da je dogovoreno održavanje sastanaka ministarstava unutrašnjih poslova četiri zemlje, koja će se baviti pitanjem migranata, i da će prvi sastanak biti održan početkom marta u Bukureštu.

Prema njegovim riječima, konstatovano je da je potrebno da se organizuje sastanak ministara infrastrukture, energetike, spoljnih i unutrašnjih poslova početkom marta iduće godine u Bukureštu, a onda u maju ponovo u Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana