Vojni manevri SAD razljutili K inu

Agencije
Vojni manevri SAD razljutili K inu

Peking - Kina je u petak osudila akcije američke vojske u Južnom kineskom moru, nazvavši ih “neodgovornim i opasnim” i pozvala na njihovo zaustavljanje.

Zvanični Peking je izrazio veliko nezadovoljstvo što je američki vojni avion nadlijetao dio Južnokineskog mora na kojem Kina gradi vještačka ostrva, te je pozvao Vašington da prestane s tim ili se može dogoditi nesreća.

- Kina je jako nezadovoljna preletima aviona američke vojske - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lej.

Zvanični Peking je poručio da ima pravo da nadgleda vazdušni prostor iznad vještački napravljenih ostrva u Južnokineskom moru, poslije najnovijeg incidenta gdje je jedan američki izviđački avion navodno upozoren da tu oblast napusti.

Novinska ekipa Si-En-Ena izvijestila je da je bila svjedok incidenta u srijedu, kada je dispečer kineske mornarice osam puta zatražio od najmodernijeg špijunskog aviona američkih vazduhoplovnih snaga “P8-A posejdon” da napusti prostor iznad grebena Fajri kros, gdje Kina sprovodi opsežne radove.

- Ovo je kineska mornarica... Ovo je kineska mornarica... Idite! - rekao je dispečer, na odgovor američke posade da lete međunarodnim vazdušnim prostorom.

Hong je, međutim, istakao da Kina “ima pravo da nadzire pomenuti vazdušni prostor i more da bi se osigurala nacionalna bezbjednost i izbjegle pomorske nesreće”.

- Nadamo se da relevantne države poštuju suverenitet Kine nad Južnokineskim morem, da će odustati od djelovanja koja mogu pojačati kontroverze i imati konstruktivnu ulogu u regionalnom miru i stabilnosti - kazao je Hong.

Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej polažu pravo na dijelove strateški važnog Južnog kineskog mora, ali Peking tvrdi da ta teritorija gotovo u cijelosti pripada Kini, što je izazvalo zabrinutost u regionu i šire.

Filipini su prošlog mjeseca izrazili posebnu zabrinutost zbog kineske kampanje prisvajanja koralnih grebena u arhipelagu Spratli, koja je podstakla bojazni o mogućnosti stalnih kineskih baza daleko u okeanu. Kina je, sa druge strane, izrazila zabrinutost zbog mogućeg plana SAD za slanje vojnih aviona i brodova da bi se obezbijedila sloboda navigacije u Južnokineskom moru.

Keri

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je prošle sedmice boravio u Kini, izjavio je da je tom regionu neophodna “mudra diplomatija” u pogledu odnosa između Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine, “a da ne postoje vojna uzletišta”, očigledno misleći na piste koje SAD vjeruju da Kina gradi na grebenima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana