UN osudile napade izraelskih snaga u pojasu Gaze

Srna
UN osudile napade izraelskih snaga u pojasu Gaze

Ženeva - Kancelarija UN za ljudska prava osudila je “užasno smrtonosno nasilje” bezbjednisnih snaga Izraela u pojasu Gaze tokom jučerašnjih protesta, poručila da je izuzetno zabrinuta po pitanju onoga što bi moglo danas da se dogodi i pozvala na nezavisnu istragu.

Portparol te kancelarije UN Rupert Kolvil kazao je na redovnom sastanku UN u Ženevi da je Izrael imao pravo da brani svoje granice prema međunarodnom prava, ali da smrtonosna sila može da bude upotrebljena samo kao posljednja opcija te da ona nije bila opravdana time što su Palestinci prilazili graničnoj ogradi.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija danas održava sjednicu na kojoj će razgovarati o dešavanjima duž granice Gaze i Izraela.

Održavanje sjednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savjet bezbjednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenio je ranije AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Savjeta bezbjednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana