УН осудиле нападе израелских снага у појасу Газе

Срна
УН осудиле нападе израелских снага у појасу Газе

Женева - Канцеларија УН за људска права осудила је “ужасно смртоносно насиље” безбједнисних снага Израела у појасу Газе током јучерашњих протеста, поручила да је изузетно забринута по питању онога што би могло данас да се догоди и позвала на независну истрагу.

Портпарол те канцеларије УН Руперт Колвил казао је на редовном састанку УН у Женеви да је Израел имао право да брани своје границе према међународном права, али да смртоносна сила може да буде употребљена само као посљедња опција те да она није била оправдана тиме што су Палестинци прилазили граничној огради.

У протестима организованим због пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим дошло је до тешког насиља када је израелска војска отворила ватру на демонстранте, махом Палестинце, и том приликом убила најмање 58, а ранила најмање 2.700 особа.

Савјет безбједности Уједињених нација данас одржава сједницу на којој ће разговарати о дешавањима дуж границе Газе и Израела.

Одржавање сједнице прво је затражио Кувајт, док је представник Палестине при УН затражио да Савјет безбједности осуди убијање Палестинаца, пренио је раније АП.

Са друге стране, израелски представник при УН затражио је од Савјета безбједности да осуди Хамас, који је предводио протесте против отварања нове амбасаде САД у Јерусалиму и под чијом је контролом Појас Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана