UN ignorišu seksualne napade u svojim redovima

 UN ignorišu seksualne napade u svojim redovima 20.01.2018 11:59 | Glas Srpske

Njujork - Seksualno uznemiravanje i seksualni napadi cvjetaju u kancelarijama Ujedinjenih nacija (UN) širom svijeta, a oni koji o tome progovore su ignorisani, dok su nasilnici slobodni i nekažnjeni.

Brojni sadašnji i bivši zaposleni u UN-u opisali su kulturu ćutanja širom organizacije i loš sistem prijava uperen protiv žrtve. Od službenika UN koje je "Gardijan" intervjuisao, njih 15 je reklo da su se suočili ili prijavili seksualno uznemiravanje ili napad u prethodnih pet godina. Njihove optužbe su varirale od verbalnog uznemiravanja do silovanja.

List piše da je sedam žena zvanično prijavilo šta im se dogodilo, ali žrtve uglavnom izbjegavaju taj put, plašeći se gubitka posla, ili zato što vjeruju da nikakva akcija neće biti preduzeta. UN su priznale da ćutanje žrtava izaziva zabrinutost, ali i navele da je generalni sekretar, Antonio Gutereš, postavio kao prioritet problem seksualnog uznemiravanja i politiku nulte tolerancije u vezi s tim pitanjem.

Tri žene, koje su prijavile seksualno uznemiravanje ili napad, su iz različitih kancelarija i kazale su da su poslije toga izbačene s posla ili im je prijećeno raskidom ugovora o radu, dok su na svojim pozicijama ostali oni koje su optužile, uključujući neke zvaničnike UN.

Jedna od žena koja tvrdi da ju je silovao visoki funkcioner UN s kojim je radila na udaljenoj lokaciji. Ona je rekla da nema drugih opcija da se dođe do pravde i da je i ona među onima koji su ostali bez posla. Uprkos medicinskim dokazima i izjavama svjedoka, kako je kazala, interna istraga UN nije pronašla dovoljno dokaza za njene tvrdnje, pa je osim posla ostala i bez vize i provela mjesece u bolnici zbog stresa i traume. Ona strahuje da će biti izložena progonu ako se vrati u svoju zemlju.

U internim dokumentima, u koje je "Gardijan" imao uvid, dvije žene navode da istražni tim UN nije saslušao ključnog svjedoka, da u transkriptima ima grešaka, i da su podaci prikupljeni u istrazi procurili.

Nasilnicima se dozvoljava da ostanu na visokim pozicijama tokom istrage, tako da imaju moć da utiču na proces. UN se dugo suočavaju i s kritikama zbog toga što ne sprovode valjane istrage protiv pripadnika mirovnih snaga UN, optuženih za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje lokalnog stanovništva.

Aktivisti ukazuju na kulturu nekažnjivosti unutar sistema UN, i na redovno ućutkivanje podnosilaca prijava.

U slučajevima zlostavljanja lokalnog stanovništva, podnošenje prijava je otežano, jer brojno osoblje UN na višim pozicijama uživa diplomatski imunitet, što znači da nisu dostupni pravosuđu zemalja u kojima rade.

Mirovnjaci zlostavljali djecu

Britanski "Independent" objavio je prošle godine da  zaposleni u Ujedinjenim nacijama siluju djecu, a da su ti zločini dijelom finansirani od strane poreskih obveznika u Velikoj Britaniji. Prije toga je generalni sekretar UN Antonio Guteres u godišnjem izvještaju za 2016. godinu naveo da je bilo 145 slučajeva seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja koje uključuju vojnike i civile u svim mirovnim misijama UN i to samo u 2016. godini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica