Troškovi Dizelgejta veći za 2,5 milijardi Evra

Troškovi Dizelgejta veći za 2,5 milijardi Evra 29.09.2017 13:22 | Srna

Volfsburg - Njemački "Folksvagen" saopštio je danas da je izdvojio dodatnih 2,5 milijardi evra za troškove otkupa i popravljanja vozila sa dizelskim motorima u SAD, za koje je utvrđeno da sadrže nelegalan softver za regulisanje emisija štetnih gasova.

Ovim je ukupan iznos koji je "Folksvagen" izdvojio za saniranje posljedica afere "dizelgejt" porastao na 25,1 milijardi evra.

"Razlog je povećanje troškova programa otkupa/popravke vozila sa dvolitarskim TDI motorom, koji je deo poravnanja u Sjevernoj Americi. Ispostavilo se da je program tehnički mnogo kompleksniji i da je za njegovu realizaciju potrebno više vremena", navodi se u saopštenju.

"Folksvagen" je prošle godine pristao da otkupi ili popravi skoro pola miliona svojih automobila sa dvolitarskim dizelskim motorima u SAD. Utvrđeno je da je u ta vozila ugrađen softver koji prikazuje da automobili zagađuju vazduh manje nego što to u stvarnosti čine.

Njemačka kompanija kasnije je pristala i na slično vansudsko poravnanje sa vlasnicima 80.000 automobila sa trolitarskim dizelskim motorima, podsjeća AFP.

Skandal je izbio prije dvije godine, a obuhvaćeni su automobili iz grupacije "Folksvagen" koji su prodati u Njemačkoj i inostranstvu.

U Njemačkoj je juče uhapšen drugi zvaničnik "Audija", a istraga je proširena na još nekoliko lica.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica