Tramp: Vašington bi sebe kaznio prekidom prodaje oružja Rijadu

Srna
Tramp: Vašington bi sebe kaznio prekidom prodaje oružja Rijadu

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da bi SAD same sebe kaznile ukoliko bi obustavile prodaju naoružanja Saudijskoj Arabiji čak iako bi bilo dokazano da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Kašogi, koji je istaknuti kritičar Rijada sa boravištem u SAD, nestao je 2. oktobra nakon ulaska u konzulat u Istanbulu. Turske vlasti izrazile su uvjerenje da je on ubijen u zgradi konzulata i da mu je tijelo odneseno.


Pojedini američki zvaničnici smatraju da bi Vašington trebalo da blokira prodaju oružja Rijadu, ukoliko optužbe budu dokazane, ali Tramp je protiv toga.

“Mislim da bi sami sebe kaznili ako bi to učinili. Ima drugih stvari koje možemo učiniti, a isto tako su snažne i mi ćemo to i uraditi”, rekao je Tramp ali nije precizirao o kojim mjerama je riječ.

Saudijska Arabija negira optužbe da je naručila ubistvo Kašogija koji je dopisnik “Vašington posta” i ima legalno boravište u SAD, unutar konzulata u Istanbulu.

Turska vodi istragu o tome šta se desilo Kašogiju koji nije viđen od 2. oktobra kada je ušao u konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za stupanje u brak.

Rijad tvrdi da je Kašogi napustio konzulat, ali pojedini turski zvaničnici navode da je ubijen unutar objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana