Србија: 20 умрло од грознице са Нила

Taнјуг
Србија: 20 умрло од грознице са Нила

Београд - У Србији је од грознице Западног Нила умрло 20 особа, а званично је пријављено 177 случајева те болести, објављено на сајту "Батутовог" Института у Београду.

Умрле особе биле су старије од 50 година и хронични болесници, а од 20 случајева 11 је из Београда. Од укупног броја пријављених случајева, 136 је имало менингитис, енцефалитис или менингоенцефалитис.

Такође, Ветеринарска служба хитно ће започети мониторинг код живине, дивљих птица и коња ради превенције евентуалне појаве грознице Западног Нила, најавило је данас Министарство пољопривреде.

Мониторинг ће бити спроведен у сарадњи са теренском ветеринарском службом и Националном референтном лабораторијом. У сарадњи са епидемиолошком службом, размијењиваће се подаци из мониторинга како би се локалитети гдје је утврђен вирус што прије утврдили и како би се спровеле одговарајуће мерје, као што је третирање комараца, узрочника ове болести.

Испитивање на комарце није у надлежности Управе за ветерину, али од 2012. године постоји висок ниво сарадње са надлежним службама, наведено је у саопштењу Министарства пољопривреде.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се јавља углавном љети, када има највише комараца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана