Rusija uvodi carinu na ukrajinsku robu

Srna
Rusija uvodi carinu na ukrajinsku robu

MOSKVA - Rusko Ministarstvo ekonomije sastavilo je nacrt regulative o uvođenju carine na robu koja se uvozi iz Ukrajine, kao odgovor na trgovinski sporazum Kijeva i EU.

Rusija je saopštila prošlog mjeseca da će vjerovatno odgovoriti uvođenjem trgovinskh barijera, nakon što je Kijev potpisao Sporazum o pridruživanju sa EU, koji mu omogućava slobodnu trgovinu sa evropskim blokom.

U nacrtu ruskog dokumenta, koji je objavljen na veb sajtu vlade, navedena je obimna lista ukrajinskih proizvoda, od piva i namještaja do automobila.

Moskva strahuje da bi Ukrajina mogla da preusmjeri u Rusiju robu uvezenu iz EU, čime bi se izbjegle carine uvedene radi zaštite ruskog izvoza.

Takođe postoji bojazan da bi Ukrajina masovno slala u Rusiju svoje proizvode nakon što njeno tržište preplave proizvodi iz EU.

Novu regulativu tek treba da razmotre ostala državna tijela, a dokument mora da prođe pravno tumačenje prije nego što bude dostavljen vladi.

Za njegovo usvajanje nije potrebno glasanje u parlamentu, a regulativa stupa na snagu mjesec dana poslije zvaničnog objavljivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana