Rastu tenzije na Crnom moru, oglasio se Kijev

Tanjug
Rastu tenzije na Crnom moru, oglasio se Kijev

Nove tenzije na relaciji Ukrajina – Rusija, pošto su brodovi ukrajinske ratne mornarice prešla su državnu granicu Rusije.

Rusija i Ukrajina optužuju se međusobno za kršenje međunarodnog prava pošto je ruska pogranična obalska straža pokušala bezuspješno da zaustavi dva artiljerijska ratna broda - oklopnjače, koje su kružnom putanjom obilazili Krim na putu ka ukrajinskoj luci.

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu nalijetanjem na tegljač i naneli mu manju štetu i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

Ruske agencije su, navodi Rojters, izvijestile da je ruska Federalna služba bezbejdnosti (FSB) optužila Ukrajinu da je nije unaprijed obavijestila o toj plovidbi kao i da su ukrajinski brodovi izvodili opasne manevre sa ciljem da povećaju tenzije.

Kijev je, navodi britanska agencija, negirao da nije unaprijed dao obaviještenje.

Ukrajinska mornasrica je saopštila da njena flota nastavlja putovanje uprkos svemu tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana