Putin rehabilitovao Tatare

Tanjug
Putin rehabilitovao Tatare

Moskva - Putin potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vrijeme vlasti Jozefa Staljina u Sovjetskom Savezu.

"Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Jermena, Nijemaca, Grka - svih onih koji su bili ugnjetavani za vrijeme Staljinove represije", rekao je Vladimir Putin na sastanku Državnog savjeta, prenio je Rojters.

Pripadnici tatarske manjine, kojih ima 300.000 i čine oko 15 odsto stanovništva Krima, prošlog mjeseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluostrva Rusiji.

Inače, ranije danas, ruski predsjednik je odobrio zakonske izmjene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski. Do izmena je došlo poslije ruske aneksije poluostrva Krim u Ukrajini i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik, prenijela je agencija Rojters.

Putin je takođe, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tokom perioda tranzicije, prenijela je agencija Itar Tas s.

Državna Duma odobrila je taj zakon 4. aprila, a Savet federacije - 16. aprila. Primena zakona ponudiće finansijsku osnovu za zaštitu depozita na Krimu i ponudiće povoljan režim za integraciju finansijskih institucija na Krimu i u Sevastopolju u pravne i ekonomske sisteme Ruske Federacije.

Centralna banka Rusije naložila je da četiri ukrajinske banke - "PrivatBank", "VAB Bank", "Kjivska Rus Bank" i "Imeksbank" - obustave operacije na Krimu, navela je agencija Itar tas s.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana