Putin: Ukrajinska vojska je NATO legija

Agencije
Putin: Ukrajinska vojska je NATO legija

Moskva - Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je ukrajinska vojska NATO legija, koja ne štiti interese zemlje već želi da pritisne Rusiju.

"Mi stalno govorimo o nekakvoj ukrajinskoj vojsci, ali ko se zaista tamo bori? To su, ruku na srce, djelimično zvanične jedinice oružanih snaga, ali veći dio čine takozvani dobrovoljni nacionalnistički bataljoni", rekao je Putin.

On je dodao da je intervencija ukrajinskih snaga povezana sa postizanjem geopolitičkih ciljeva urušavanja Rusije.

Prema njegovim rječima ukrajinska vojska nije vojska, već strana legija, u ovom slučaju, strana NATO legija, koja nema za cilj interese Ukrajine.

Predsjednik Rusije je dodao da je Kijev odlučan da pronađe političko rješenje krize u istočnoj Ukrajini, ali samo dok nije uspostavljeno primirje, koje je iskoristio da ojača svoje snage.

"Nažalost, zvanični Kijev odbija da prati put mirnog rješavanja problema. Oni neće da riješe krizu političkim sredstvima", rekao je Putin i dodao da su vlasti Kijeva u na istoku zemlje najprije koristile zakonske mjere, potom sredstva bezbjednosnih snaga, da bi potom vojnim putem krenula na region Donbasa.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk danas je proglasio vanredno stanje na istoku zemlje.

Besmislene tvrdnje da je NATO legija u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je danas kao "besmislene" navode ruskog predsjednika Vladimira Putina da se NATO legija bori na strani ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine.
"Izjava da je u Ukrajini NATO legija je besmislena. Tamo nema nikakve NATO legije. Strane snage u Ukrajini su ruske, tako da mislim da to, na neki način, predstavlja problem, jer te snage podržavaju separatiste sa opremom", naglasio je Stoltenberg.

Nešto ranije je Putin izjavio da se NATO legija bori na strani ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine i da joj je cilj da geopolitički ograniči Rusiju.

"Ko se bori na istoku Ukrajine? Tu su zvanične divizije oružanih snaga, ali u velikoj mjeri i takozvani dobrovoljački nacionalistički bataljoni. To nije armija, nego strana legija. U ovom slučaju to je strana NATO legija", rekao je Putin u obraćanju studentima u Sankt Peterburgu.

On je dodao da je njen cilj "geopolitičko ograničavanje Rusije".


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana