Путин: Украјинска војска је NATO легија

Агенције
Путин: Украјинска војска је NATO легија

Москва - Предсjедник Русије Владимир Путин рекао је да је украјинска војска NATO легија, која не штити интересе земље већ жели да притисне Русију.

"Ми стално говоримо о некаквој украјинској војсци, али ко се заиста тамо бори? То су, руку на срце, дjелимично званичне јединице оружаних снага, али већи дио чине такозвани добровољни националнистички батаљони", рекао је Путин.

Он је додао да је интервенција украјинских снага повезана са постизањем геополитичких циљева урушавања Русије.

Према његовим рјечима украјинска војска није војска, већ страна легија, у овом случају, страна NATO легија, која нема за циљ интересе Украјине.

Предсједник Русије је додао да је Кијев одлучан да пронађе политичко рјешење кризе у источној Украјини, али само док није успостављено примирје, које је искористио да ојача своје снаге.

"Нажалост, званични Кијев одбија да прати пут мирног рјешавања проблема. Они неће да ријеше кризу политичким средствима", рекао је Путин и додао да су власти Кијева у на истоку земље најприје користиле законске мјере, потом средства безбједносних снага, да би потом војним путем кренула на регион Донбаса.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук данас је прогласио ванредно стање на истоку земље.

Бесмислене тврдње да је NATO легија у Украјини

Генерални секретар NATO-а Јенс Столтенберг одбацио је данас као "бесмислене" наводе руског предсједника Владимира Путина да се NATO легија бори на страни украјинских оружаних снага на истоку Украјине.
"Изјава да је у Украјини NATO легија је бесмислена. Тамо нема никакве NATO легије. Стране снаге у Украјини су руске, тако да мислим да то, на неки начин, представља проблем, јер те снаге подржавају сепаратисте са опремом", нагласио је Столтенберг.

Нешто раније је Путин изјавио да се NATO легија бори на страни украјинских оружаних снага на истоку Украјине и да јој је циљ да геополитички ограничи Русију.

"Ко се бори на истоку Украјине? Ту су званичне дивизије оружаних снага, али у великој мјери и такозвани добровољачки националистички батаљони. То није армија, него страна легија. У овом случају то је страна NATO легија", рекао је Путин у обраћању студентима у Санкт Петербургу.

Он је додао да је њен циљ "геополитичко ограничавање Русије".


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана