Pukovnik 30 godina odavao tajne

Agencije
Pukovnik 30 godina odavao tajne

Beč - Pukovnik austrijske vojske, tokom svog aktivnog službovanja, špijunirao je 30 godina za Rusiju, otkrile su austrijske vlasti zahvaljujući informacijama dobijenim od jedne strane obavještajne službe.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu. Pukovnik, čije je ime za sada tajna, u međuvremenu je penzionisan.

Kurc je, na vanrednoj konferenciji za novinare, osudio djelovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu.

On je istakao da ruski predsjednik Vladimir Putin treba lično da razjasni ovu stvar.

Kurc je najavio da će ambasador Rusije biti pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, te da Beč ne planira da povuče ambasadora iz Moskve.

Prvi kontakt austrijskog pukovnika i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posjete Teheranu, gdje je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je “inkasirao” 300.000 evra.

Moskvu su prije svega interesovale informacije o borbenim avionima “eurofajter”. Pukovnik je djelovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dvije sedmice je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom “Jurij”.

Naloge za svoj “dodatni posao” dobijao je preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, putem satelitske komunikacije, prosljeđivao Rusima. Oficir je trebalo da prikupi što više povjerljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije. Pukovnik je slao i izvještaje o situaciji migracije u Austriji, te sastavljao i detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućem otkriću svog špijuna, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, spriječile.

Njemu sada prijeti maksimalna kazna od dvije godine zatvora zbog podrške vojne obavještajne službe jedne strane države.

Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je “neprijatno iznenađen” vijestima da je bivši austrijski pukovnik optužen da je špijunirao za Moskvu.

Tim povodom rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor austrijskog ambasadora u Moskvi Johanesa Ajgnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana