Oslabljen jedan od četiri mafijaška klana

Glas Srpske
Oslabljen jedan od četiri mafijaška klana

RIM - Italijanska policija uhapsila je jednog od vođa mafije Đuzepea del Akvilu, u Varkaturu u blizini Napulja i time okončala njegovo devetogodišnje bježanje, javio je Tanjug.

Del Akvila se nalazio na listi najopasnijih italijanskih bjegunaca i smatra se najuticajnijim čovjekom Kamore, koji je pomogao da se stvori savez između različitih rivalskih klanova mafije.

Del Akvila se traži zbog iznude, krađe i pranja novca, a optužen je i da je vođa moćnog klana Maljardo, navodi policija.

Kamora je uglavnom aktivna oko Napulja, na jugu Italije. Ta organizacija ima međunarodnu mrežu koja zarađuje na milijarde evra i koja je posebno moćna u trgovini drogom i namještanju javnih tendera.

Pored Kamore, u Italiji djeluju još tri velike mafijaške mreže: sicilijanska Koza nostra, Sakra korona unita iz pokrajine Apulija na jugoistoku zemlje i najjača, kalabrijska Ndrangeta.

Sicilijanska Koza nostra, koja je bila dugo najmoćnija u Italiji, nastala je sredinom 19. vijeka na Siciliji. Kasnije se proširila na istočnu obalu SAD kada je krajem 19. vijeka veliki broj Sicilijanaca emigrirao u SAD.

Članovi Koza nostre su se u SAD uglavnom bavili jednim poštenim poslom i drugim nezakonitom "iza vela" tog legitimnog. Njihov uspon počeo je u doba prohibicije, odnosno zabrane točenja ili uopšte korišćenja alkohola u čitavoj SAD.

Kalabrijski mafijaški klan Ndrangeta preuzeo je vodeći uticaj u Italiji od Koza nostre, prije svega zahvaljujući prevlasti koju ima na evropskom tržištu kokaina.

Članovi tog mafijaškog klana koji djeluju na jugozapadu Italije kontrolišu trgovinu drogom na području cijele Evrope, uključujući trgovinu kokainom iz Južne Amerike.

Sakra korona unita iz pokrajine Apulija na jugoistoku zemlje četvrta je najznačajnija mafijaška mreža, koja je nastala tokom 70-ih godina i uglavnom se bavi trgovinom ljudima i drogom, a povezana je i sa ruskom i albanskom mafijom i kolumbijskim narko-kartelima.

Žene mafijaša

Iako se, kada se kaže mafija, uglavnom misli na muškarce koji se bavi nelegalnim radnjama, tokom jedne akcije hapšenja na jugu Italije italijanska policija uhapsila je i osam žena koje su zauzimale visoka mjesta u mafiji. Uhapšene žene su, prema saznanjima policije, isplaćivale plate svim učesnicima u mafijaškim poslovima i starale se da sve naredbe većih mafijaških "bosova" budu izvršene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana