Novi ruski vazdušni udari uprkos Trampovom upozorenju

 Novi ruski vazdušni udari uprkos Trampovom upozorenju 04.09.2018 19:15 | Tanjug

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ruski vojni avioni nastavili sa vazdušnim udarima na pobunjeničku pokrajinu Idlib.

Napadi su nastavljeni nakon zatišja koje je trajalo 22 dana.

"Rusija podržava sirijskog predsjednika Bašara el Asada, čija je vojska izvodila vazdušne i artiljerijske udare tokom tog perioda", navodi se u saopštenju Opservatorije, prenio je Rojters.

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je prethodno sirijskom predsjedniku Asadu da ne napada pokrajinu Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo učešće u "ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji" bilo "teška humanitarna greška".

"Predsjednik Sirije Bašar el Asad ne smije da izvrši bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli da budu ubijeni. Ne dozvolite da se ovo desi!", naveo je Tramp na Tviteru.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je juče da ekstremisti moraju da budu "počišćeni" iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska vlada ima sva prava da "izbriše" ekstremiste u toj pokrajini na sjeveru Sirije, prenio je Rojters.

Iranska agencija Fars objavila je da je Zarif na početku posjete Damasku kazao da "cijelokupna sirijska teritorija mora da bude očuvana".

"I preostali teroristi u Idlibu moraju da budu počišćeni i region treba da bude vraćen pod kontrolu sirijskog naroda", rekao je Zarif.

Rojters podsjeća da su iranske snage podržale sirijskog predsjednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji traje u toj zemlji.

Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru koji je održao pred studentima u Moskvi izneo tvrdnju da "situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može da se toleriše u nedogled".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica