Na večeri dva premijera nešto pošlo naopako?

Agencije
Na večeri dva premijera nešto pošlo naopako?

Šef kuhinje u rezidenciji izraelskog premijera Segev Moše poslužio je dezert u cipeli premijeru Japana Šinzo Abeu i njegovoj supruzi Akie, koji su prošle nedjelje bili gosti na večeri kod izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i njegove supruge Sare u Jerusalimu.

“Ne postoji kultura na svijetu gdje stavljate cipele na sto... Ne možemo da razumijemo šta je pokušao da kaže. Ako je bio u pitanju humor, onda ne mislimo da je smješno. Mogu vam, u ime našeg premijera, reći da smo bili uvređeni”, rekao je neimenovani japanski diplomata za list “Jediot ahronot”.


Izraelski diplomata, koji je službovao u Japanu, smatra da je to bila “glupa i bezosjećajna odluka”.

“Nema ničeg omraženijeg u japanskoj kulturi od cipele”, naglasio je diplomata.

Japanci su, inače poznati po tome što se protive unošenju cipela u dom, a izraelski diplomata naveo je da je poslužiti japanskom premijeru dezert u cipeli isto kao kada bi jevrejskom gostu dali čokoladu u posudi u obliku svinje.

Izvor blizak kuvaru Segevu objasnio je za list da dezert nije poslužen u pravoj cipeli, već u metalnoj skulpturi industrijskog dizajnera Toma Diksona.

Prema tvrdnjama tog izvora, oba premijera i njihove supruge uživali su u obroku, a Abe je čak pozvao Segeva da dođe i kuva u Japanu, prenosi Tajms of Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana