Monstruozan zločin u brazilskom vrtiću: Čuvar zapalio šestoro djece i vaspitačicu

Preveo: Boris Đurić
Monstruozan zločin u brazilskom vrtiću: Čuvar zapalio šestoro djece i vaspitačicu

Žanaubu - Čuvar jednog vrtića u gradu Žanaubu na istoku Brazila zapalio je šestoro male djece i vaspitačicu.

U zločinu počinjenom u četvrtak, čuvar Damjao Soares za koga se tvrdi da je bio mentalno bolestan, zapalio je mališane i vaspitačicu nakon što ih je isprskao alkoholom.

Čuvar je umro od posljedica opekotina koje je zadobio u vatri koju je izazvao, a u zapaljenoj zgradi povrijeđeno je desetine djece.

- Desetak osoba nalazi se u kritičnom stanju, a ukupno 50 je hospitalizovano - rekao je direktor lokalne bolnice Bruno Atajde Santos.

Lokalni vatrogasac, čije ime nije objavljeno, rekao je da su žrtve požara djeca dobi od jedne do četiri godine.

U vrijeme incidenta u vrtiću se nalazilo oko 80 djece, a roditelji su, čuvši za požar, pojurili prema ustanovi. Dočekao ih je stravičan prizor, a jedna soba spaljena je do zemlje.

Četvorogodišnja žrtva Ana Klara Silva išla je u vrtić zajedno sa bratom blizancem Viktorom Ugom.

- Moja kćerka je bila posebno dijete, pametna i dobra prema ljudima. Moja mala djevojčica. Vrtić se nalazi u blizini naše kuće pa čim smo čuli buku brzo smo otrčali tamo, ali već je bilo kasno - ispričao je otac nastradale djevojčice Nelson de Hezus Silva.

Džejn Keli da Silva, majka četvorogodišnjeg Huana koji je nastradao u požaru, kaže da je njen sin bio živahan i pun radosti.

- Volio se igrati sa loptom. Znali smo zajedno spavati zagrljeni. Razmišljala sam da ga ispišem iz vrtića jer smo planirali da se odselimo. Probudila sam Huana rano jutros da ga odvedem u vrtić, a kasnije kada sam ga vidjela već je bio mrtav u bolnici - rekla je Da Silva.

Četvorogodišnji Huan Pablo dos Santos takođe je izgubio život u stravičnom požaru.

-  Bio je živahan dječak. Čuli smo preko radija da vrtić gori u naselju Rio Novo - rekla je njegova tetka Edna Pereira dos Santos.

Laira Rodrigez, čiji je četvorogodišnji rođak Luiz Rodrigez preminuo, nije mogla da zaustavi suze.

- Veoma smo tužni. Istovremeno imamo osjećaj revolta, jer je on bio nedužno dijete koje je pred sobom imalo čitav život - rekla je ona.

Tokom dana porodice su okupirale bolnicu da bi čuli šta se dešava sa djecom.

Kćerka Joane Oliviera dos Santos jedno je od djece koje je preživjelo i koje je hospitalizovano.

Joani je prijatelj saopštio vijest o nesreći i uspjela je stići do vrtića prije nego je djevojčica odvezena u bolnicu.

- Moja kćerka je sjedila i borila se da diše. Mislim da je bila opečena iznutra i gotovo uopšte nije imala glasa - rekla je Joana.

Otac povrijeđenog petogodišnjaka Edgar Noguira kaže da je dobio informaciju da se njegov sin nagutao dosta dima i da možda ima unutrašnje opekotine.

- U vrtić ide već tri godine i uvijek su ga dobro pazili - kaže on.

Gradonačelnik grada Žanauba proglasio je sedam dana žalosti. Predsjednik Mišel Temer na "Tviteru" je izrazio saučešće porodicama poginulih.

Motiv nepoznat

Policijski nadzornik Renato Nunjes rekao je da je čuvar, identifikovan kao pedesetogodišnji Damjao Soares, od 2014. godine imao mentalnih problema.

Za bezbjednost u vrtiću brinuo se od 2008. godine. Motiv napada je i dalje nepoznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana