Merkelovoj 11. počasni doktorat

Tanjug
Merkelovoj 11. počasni doktorat

Berlin - Njemačka kancelarka Angela Merkel je u okviru svoje upravo završene posjete Slovačkoj dobila počasni doktorat u Bratislavi na renomiranom Univerzitetu Komenskog.

Ovo je najstariji univezitet na slovačkom jeziku i najveći sa oko 20 000 studenata, javljaju njemački mediji danas.

Merkelovoj, koja je doktor fizike, ovo je 11. počasni doktorat, navode mediji.

Kada je riječ o kancelarima, sadašnjim i bivšim, i njihovim doktoratima, stvarnim i počasnim, socijaldemokrata Helmut Šmit (95) je prije nekoliko dana takođe dobio počasni doktorat Univerziteta u Atini, što je njegov 24. po redu počasni doktorat.

U obrazloženju počasnog doktorata atinski univerzitet je, pruhe par dana, naveo da je Šmit primher poliltičke ličnosti koja je godinama besprhekorno služila idealu evropske integracije.

Šmit je svoj prvi počasni doktorat zaradio 1973. godina na američkom univerzitetu u Karolini, a zatim su došle titule sa univerziteta u Baltimoru, pa sa Oksforda, Kembridža, Sorbone, iz Belgije, Tokija, Hirošime, Potsdama, Haife....

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Njemačkom sa demohrišćanima, kancelara Merkelove, već i sami Nijemci govore da im je Šmit ostao u lijepoj uspomeni i svaki četvrti, pokazala je jedna anketa instituta "Forsa" građanin 82-milionske nacije smatra da je ovaj socijaldemokrata najznačajniji kancelar u posljeratnoj istoriji države.

"Sigurnost, umjesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nijemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem njemačkom kancelaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana