Merkelova zadržava pravo da blokira nastupe turskih političara

Srna
Merkelova zadržava pravo da blokira nastupe turskih političara

Hanover - Njemački kancelar Angela Merkel ponovo je zatražila danas da Turska prestane da upoređuje njemačke zabrane skupova turskih zvaničnika sa nacističkim taktikom, ističući da njena vlada zadržava pravo da blokira svaki budući skup ako Ankara ne bude poštovala njemačke zakone.

"I dalje zahtijevam da Turska prekine da pravi nacistička poređenja i to bez 'ako' i 'ali'. Na žalost, ta poređenja ne prestaju i mi to nećemo tolerisati", rekla je Merkelova novinarima u Hanoveru.

Merkelova je podsjetila da je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova nedvosmisleno upozorilo Ankaru da turski političari mogu da govore u Njemačkoj samo ako poštuju zakone te zemlje.

Ona je istakla da njemačka vlada, ako se ti zakoni ne poštuju ili su prekršeni, zadržava pravo da preduzme sve neophodne mjere, uključujući novu analizu svih odobrenih skupova.

Turski predsjednik Tajip Erdogan je u govoru u Istanbulu rekao juče da Angela Merkel primjenjuje nacističke metode. "Vi gospođo Merkel koristite nacističke metode protiv moje braće u Njemačkoj, mojih ministara i poslanika. Da li je to etika politike?", rekao je Erdogan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana